W połowie października 2017 roku w restauracji Pańska czarka we Lwowie doszło do masowego zatrucia pokarmowego. W ciągu 3 dni zatruciu uległo aż 25 osób. 22 trafiły do szpitala. Właśnie ujawniono wyniki kontroli przeprowadzonej w lokalu.
Przyczyną masowego zatrucia w mieszczącym się w centrum lokalu były bakterie gronkowca. Stwierdzono ich obecność w łososiu, wątróbkach, naleśnikach, mięsie mielonym oraz ciastach. Bakterie znajdowały się zarówno w posiłkach dostarczanych do lokalu jak i tych przygotowanych w kuchni na miejscu. Zapowiedziano już, że przeciwko właścicielom zostaną wystosowane odpowiednie kroki prawne.
Restauracja Pańska Czarka we Lwowie mieści się przy ul. Wynnyczenki 3. Jest to lokal, który jeszcze niedawno był dość popularnym i dobrze ocenianym miejscem. Ze względu na niskie ceny Pańska czarka popularna jest również wśród turystów z Polski. Krótki wyciąg z menu restauracji tłumaczy nam dlaczego: sałatka “Cezar” z grillowanym kurczakiem kosztuje tu 128 UAH, rosół z kurczaka zjemy za 38 UAH, pierogi za 43 UAH, placki ziemniaczane za 42 UAH, a stek wołowy podawany na gorących kamieniach wyceniany jest na zaledwie 158 UAH.
Pańska Czarka jest jednym z ciekawszych i nieco bardziej luksusowych lokali we Lwowie z ładnym widokiem na okolice dawnych murów miejskich, ale nie polecamy wizyt w tym miejscu przynajmniej przez najbliższy czas. Lepiej dmuchać na zimne. Tymczasem odwiedźcie którąś z najlepszych restauracji we Lwowie.