Minorka, Teneryfa, Fuerteventura, Barcelona, Madryt czy Sewilla i Walencja to miejsca w Hiszpanii do których wybiera się wielu polskich turystów. Co poza piękną opalenizną warto przywieźć z Hiszpanii? Przygotowaliśmy zestawienie produktów, których zakup opłaca się na wakacjach w Hiszpanii albo ze względu na to że są unikatowymi hiszpańskimi wyrobami i pamiątkami, albo ze względu na to że po prostu zakup w Hiszpanii opłaca się ze względu na cenę. Oto rzeczy które warto przywieźć z Hiszpanii. Zapraszamy na TOP hiszpańskich produktów spożywczych, alkoholi, słodyczy i pamiątek. Co kupić w Hiszpanii?
- Wachlarz Abanico
- Oliwa
- Cava
- Sangria
- Szafran
- Pimentón
- Jamon Iberico
- Paella
- Sherry
- Menorca gin
- Hiszpańskie sery
- Figurki Lladro
- Turrón
- Sos Aioli
- Tradycyjne wyroby etniczne
Wachlarz Abanico
Zdecydowanie najpopularniejszym prezentem z Hiszpanii są hiszpańskie wachlarze – abanico. W Polsce mogą mieć zastosowanie zgodne z pierwotnym przeznaczeniem jedynie przez kilka tygodni w roku, ale w chłodniejszych miesiącach hiszpański wachlarz może służyć za ozdobę na ścianie. Wachlarze spotkać można na wielu stoiskach i w sklepach z pamiątkami praktycznie wszędzie, chociaż nie tylko. Produkt może różnić się ceną w zależności od jakości wykonania czy wzoru którym jest ozdobimy oraz oczywiście od miejsca w którym je kupujemy. Najładniejsze ręcznie wykonane wachlarze można uznać za małe dzieła sztuki.
Pierwsza wzmianka o hiszpańskich wachlarzach pojawia się w kronikach opisujących czasy Piotra IV Aragońskiego. Początkowo wachlarzy w Hiszpanii używali zarówno mężczyźni jak i kobiety. Z czasem zwyczaje się zmieniły i produkt stał się ekskluzywny dla kobiet. Po czasie kobiety opracowały umowny alfabet znaków przekazywanych wachlarzami.
Wśród niektórych ze znaków wymienić można m.in. szybkie wachlowanie twarzy oznaczające zainteresowanie, powolne – oznakę obojętności czy na przykład upuszczenie wachlarza przed mężczyzną – sygnał który odczytać można jako “jestem twoja”.
Oliwa
Oliwa z oliwek jest jednym z produktów które warto kupić w Portugalii ale Hiszpania również jest uznanym jej producentem. To właśnie Hiszpania jest największym światowym producentem oliwy z oliwek, a prawdziwym centrum produkcji jest prowincja Jaén. Oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni, a sam kraj obok bycia największym producentem jest też jednym z największych konsumentów oliwy. Średnio na jednego mieszkańca przypada spożycie około 10 litrów oliwy rocznie, a hiszpańską oliwę eksportuje się… również do Włoch.
Ceny oliwy z w Hiszpanii są bardzo korzystne. Najbardziej korzystne przy zakupie dużych 5 litrowych butelek ale w sprzedaży są również mniejsze buteleczki i puszki. Produkt najlepiej przechowywać w ciemnościach.
Cava
Słynne hiszpańskie wino musujące z Katalonii to kolejny produkt, którym warto się zainteresować. Napój wytwarzany z winogron parellada, macabeo, xarello lub chardonnay. Musujący trunek to zwykle białe wino ale można kupić też wino różowe. By nazywać swoje wino Cava producent musi spełnić rygorystyczne warunki, jeśli ich nie spełnia na etykiecie może użyć jedyne nazwy “wino musujące”. Najwięksi producenci katalońskiego trunku mają swoje siedziby w Saint Sadurni d’Anoia (Codorniu i Freixenet).
Przed wprowadzeniem unijnych regulacji wino Cava zwane było hiszpańskim szampanem. Mimo to Cava określana jest hiszpańskimi słowami champan i champana lub katalońskim xampany. Nie należy mylić go z niższej jakości winami zwanymi po katalońsku xampanyet.
Sangria
Polacy wyjeżdżający na zagraniczne wycieczki wprost kochają alkohole więc dla tej grupy kolejna propozycja. Sangria czyli tradycyjny hiszpański napój powstały na bazie wina. Tradycyjna sangria to napój z czerwonego wina z krojonymi owocami, a także dodatkami takimi jak brandy czy sok pomarańczowy i cukier.
Wariacje na temat sangrii są najróżniejsze. Napój może być podany z owocami takimi jak ananas, jagody, jabłka, brzoskwinie, melony w winie Rioja. Z czasem pojawiły się też modyfikacje przepisu w którym do mieszanki dodawane są smakowe likiery, gazowana woda mineralna czy nawet wino białe zamiast czerwonego lub w niektórych reginach również cydr.
Nazwa sangria jest nazwą chronioną przez Unię Europejską i tylko napoje z Hiszpanii i Portugalii mogą mieć na etykiecie samą nazwę sangria. Sama nazwa po raz pierwszy pojawiła się w pierwszej połowie XIX wieku w Ekwadorze. Napój spożywa się w przezroczystych kieliszkach dekorowanych na przykład plastrami pomarańczy.
Szafran
Kiedyś używany jako afrodyzjak i barwnik, dziś przyprawa wytwarzana z szafranu uprawnego jest jedną z najdroższych przypraw świata. Hiszpania jest jednym z czołowych producentów szafranu, który dodać można na przykład do ryżu przygotowując na przykład tradycyjną hiszpańską paellę, której warto spróbować na wakacjach.
Szafran będący bardzo drogą przyprawą sprzedawany jest w miniaturowych wręcz opakowaniach mających zwykle wagę od 0,1 do 5 gramów. Ceny małych opakowań szafranu na miejscu są nieco niższe niż w Polsce. Więcej o nich w zestawieniu cen w Hiszpanii.
Suszna papryka (pimentón)
Suszona sproszkowana papryka to nie tylko domena zakupów na Węgrzech. Od dawien dawna papryka jest ważnym elementem hiszpańskiej kuchni. Wykorzystywana jest na przykład do przygotowania słynnej kiełbasy chorizo. Produkt z Hiszpanii cieszy się uznaniem na całym świecie i podobnie jak na Węgrzech im większe opakowanie tym zakup produktu (różniącego się np. poziomem ostrości) bardziej opłacalny.
Jamon Iberico
Kolejnym z unikatowych i ciekawych produktów, które warto przywieźć z Hiszpanii jest szynka iberyjska. Szynka ta wytwarzana jest z mięsa czarnych świń iberyjskich lub mieszanych świń w których żyłach płynie przynajmniej 50% krwi świń iberyjskich. Świnie mają specjalną dietę, która zmienia się w zależności od okresu życia.
Mięso soli się i odstawia na dwa tygodnie, a następnie po płukaniu odstawia się do wyschnięcia na kolejny okres od miesiąca do 6 tygodni. Następnie szynka dojrzewa od 12 do nawet 48 miesięcy. Charakterystyczna szynka jest stałym elementem tak zwanych tapas, czyli niewielkich barowych przekąsek serwowanych w Hiszpanii.
Najdroższym gatunkiem szynki jest jamón ibérico de bellota, mniej luksusowe gatunki to jamón ibérico cebo de campo z zieloną etykietą i najpopularniejszy jamón ibérico de cebo z białą etykietą. Szynka z różnych regionów wpisana jest na listę produktów chronionych.
Patelnie do słynnego dania paella
Paella to tradycyjne hiszpańskie danie pochodzące z Walencji, którego głównym składnikiem jest ryż z szafranem oraz dodatki w postaci warzyw, owoców morza, mieszanek czy mięsa drobiowego. Kontrowersyjnym jest wykorzystanie chorizo promowane przez kilku znanych kucharzy-celebrytów.
Dla każdego kto chciałby przypomnieć sobie hiszpański smak w zaciszu własnego domu dobrą pamiątką z Hiszpanii będzie charakterystyczna patelnia wykorzystywana do przygotowania potrawy. Patelnie o łatwym do rozpoznania kształcie dostępne są nie tylko w Walencji ale praktycznie w każdym zakątku kraju. Ciekawostką jest, że w internecie funkcjonuje nawet… emotikona z popularną patelnią.
Sherry (wzmocnione wino)
Sherry czyli xeres to podobnie jak wina z Madery i słynne Porto – popularne wzmocnione wino. Trunek o mocy od 15.5 do 20% pochodzi z okolic Jerez de la Frontera w Andaluzji. Wzmacniane wino produkuje się z różnych odmian winogron pozwalających na uzyskanie różnych trunków – od lekkich o jasnej barwie d ciemnych i cięższych. Sama nazwa sherry jest nazwą anglojęzyczną, a bierze się to z dużej popularności hiszpańskiego napoju w Anglii. Sherry różni się od portugalskich win procesem przygotowania. W popularnych winach porto fermentacja zatrzymywana jest w połowie przez co nie cały cukier przekształca się w alkohol.
W sklepach dostępne jest kilka odmian sherry takich jak fino, manzanilla, manzanilla pasada, amontillado, oloroso, palo cortado i jerez dulce. Amatorów słodszego trunku skuszą odmiany Cream, Dulce, Moscatel i Pedro Ximénez.
Menorca gin
Dla tych, którzy nie gustują w winie również znajdzie się coś ciekawego – Gin de Menorca znany również pod nazwami Gin de Mahón lub Gin Xoriguer. To trunek charakterystyczny dla stolicy hiszpańskiej wyspy Minorka znajdującej się w archipelagu Balearów. Historia trunku sięga czasów stacjonowania sił Wielkiej Brytanii na wyspie w XVIII wieku. Od 1802 roku na wyspie nie było już obcych wojsk ale zwyczaj przygotowania ginu pozostał.
Produkt jest objęty ochroną Unii Europejskiej. Gin produkowany z winogron o zawartości alkoholu od 30 do 43% ceniony jest za jałowcowy smak. Na wyspie trunek serwuje się zmieszany z lemoniadą lub wodą mineralną z cytryną.
Hiszpańskie sery
Jak już stwierdziliśmy opisując ciekawe rzeczy z Portugalii krajami, które kojarzą się z produkcją serów są raczej Francja i Holandia, a nie Portugalia i Hiszpania. Jednak i w Hiszpanii dostępnych jest kilka ciekawych gatunków sera, które warto przywieźć do Polski.
Wśród gatunków hiszpańskiego sera, które polecamy najbardziej wymienić można miękki krowi ser Arzúa-Ulloa z rejonu Galicji, owczy twardy i dojrzewający ser manchego z regionu La Mancha, pleśniowy ser Cabrales z Asturii z mleka krowiego, owczego i koziego. Wartym skosztowania jest mahon z Minorki. Ciekawymi i charakterystycznymi gatunkami hiszpańskiego sera są także kozie sery garrotxa oraz tronchon czy na przykład herreno.
Figurki Lladro
Ręcznie wytwarzane figurki firmy Lladró z Walencji nie mają może tak wielkiej tradycji jak słynny węgierski produkt w postaci porcelany Herend ale od 1953 roku również zdążyły zdobyć uznanie i dużą popularność. Firma założona przez braci Juana, Jose i Vincente znana jest z produkcji urokliwych, ręcznie wytwarzanych figurek porcelanowych.
W asortymencie zwykle figurki z postaciami ludzi, zwierzątek, a nawet postacie znane z filmów Disney’a. Niestety oryginalne wyroby nie należą do najtańszych. Ceny rozpoczynają się od kilkuset euro, ale duże porcelanowe wyroby potrafią kosztować nawet kilka tysięcy euro.
Turrón
Teraz czas na coś nieco tańszego. Jeśli chodzi o hiszpańskie słodycze to jednym z najbardziej znanych produktów jest rodzaj hiszpańskiego nugatu wywodzącego się z Jijona i Alicante. Początkowo hiszpański turron serwowany był jedynie w okresie świąt Bożego Narodzenia ale nic nie stoi na przeszkodzie by kupić go także podczas letnich wakacji i przywieźć jako pamiątkę.
Zwyczajowo turron w wersji wytwarzanej w Alicante podaje się wraz z opłatkiem podczas świąt i dzieli nim z rodziną i znajomymi. Produkt wykonany jest z cukru, miodu, białek z dodatkiem orzechów laskowych, migdałów, orzechów piniowych. Turron z Alicante jest kruchy, ten z Jijony – miękki. Podobny smakołyk serwowany jest również we Włoszech oraz krajach, które kiedyś były hiszpańskimi koloniami.
Sos Aioli
Aioli to rodzaj śródziemnomorskiego sosu składającego się głównie z oliwy z oliwek i czosnku. W Hiszpanii sos wytwarzany jest przede wszystkim w okolicy Walencji, w Katalonii, Muircji, Andaluzji i na Balearach. Sos przygotowywany jest również we Francji ale jego odmiana w tym kraju niech różni się od hiszpańskiej i bardziej przypomina dobrze znany nam majonez.
W kuchni hiszpańskiej sos serwowany jest zwykle z tradycyjnym ryżem gotowanym w wywarze rybnym (Arroz a banda), jako dodatek do mięs i warzyw z grilla. Sos można kupić prawie w każdym sklepie spożywczym, a jego cena, którą można sprawdzić w zestawieniu cen w Hiszpanii, nie jest zbyt wysoka.
Kastaniety, sukienka flamenco itp
Tradycyjne wyroby ludowe w każdym kraju mają swój niezwykły urok właściwy dla miejsca pochodzenia. Dla osób, które szukają dobrego prezentu z wyjazdu do Hiszpanii czy pamiątki, która na lata będzie o nim wspominać wymienić można jeszcze kilka ciekawych pomysłów na zakupy. Na stoiskach z pamiątkami dla turystów często pojawiają nie tylko wymienione już wyżej wachlarze ale również kastaniety czyli charakterystyczny tradycyjny hiszpański instrument z grupy idiofonów zderzanych. Instrumenty mogą być zdobione ciekawymi malunkami.
Dla pań ciekawym prezentem może być tradycyjna barwna suknia wykorzystywana podczas tradycyjnych Andaluzyjskich tańców – flamenco. Sukienki nie są jednak zbyt tanie. Do kompletu można dokupić jeszcze charakterystyczne buty do flamenco. Strój dopełni jeszcze tradycyjny hiszpański kapelusz, a do kompletu można kupić też płytę z nagraniami.
Czy się to komuś podoba czy nie niepowtarzalnym i charakterystycznym symbolem Hiszpanii jest i będzie korrida. W sklepach z pamiątkami dostać można wiele interesujących pamiątek z motywami torreadorów poczynając od plakatów z korridy aż po otwieracze, breloczki czy figurki byków.
Co jeszcze warto kupić w Hiszpanii? Zapraszamy na kolejny artykuł! oraz na przewodnik co kupić na Wyspach Kanaryjskich.
W pozostałych odsłonach cyklu Co warto kupić – Zakupy na świecie: