Kuchnia francuska kojarzy się Polakom z drogimi restauracjami dlatego nie każdy wie czego spróbować w Paryżu. Jeśli wybieracie się na wakacje do Francji i chcecie spróbować czegoś więcej niż tylko naleśniki czy zupa cebulowa to zapraszamy do zapoznania się z naszym zestawieniem 15 dań kuchni francuskiej, które warto zjeść we Francji. Sprawdzamy czego warto spróbować we Francji? Co zjeść w Paryżu? Czego spróbować?
Bouf bourguignon
Wołowina po burgundzku to pierwsza propozycja na naszej liście dań, których warto spróbować we Francji. Już sama nazwa wskazuje czym dokładnie jest potrawa. Do przygotowania jednego z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej potrzebne jest mięso wołowe (najlepiej łopatka), marchew, czosnek, cebula, przyprawa bouquet garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy).
Danie składa się również z pieczarek, siekanego boczku i cebuli perłowej. Podsmażone składniki wołowiny po burgundzku dusi się w bulionie wołowym i czerwonym winie burgundzkim. Potrawę dusi się bardzo długo, aż uzyska się odpowiednią miękkość mięsa. Wołowina po burgundzku serwowana jest najczęściej z gotowanymi ziemniakami.
Aligot
Czas na bardzo nieskomplikowane danie, które w skrócie nazwać można francuskim puree ziemniaczanym. Aligot to tłuczone ziemniaki zwykle zmieszane z czosnkiem zmieszane z serem. Preferowane są mało słone sery i mączyste rodzaje ziemniaków. Do bitych ziemniaków dodaje się ser, śmietanę. Danie uznaje się gotowe gdy mieszanka jest delikatna i gładka.
Danie wywodzi się z L’Aubrac i według legendy powstało po spotkaniu trzech francuskich mnichów. Do przygotowania dania wykorzystywane są zwykle sery Laguiole lub bleu d’Auvergne. Niektórzy zastępują je mozzarellą. Tradycyjnie serowe francuskie puree podaje się z winem z Owerni.
Tarta Tatin
W 1898 roku w Lamotte-Beuvron Stephanie Tatin prowadziła z siostrą Caroline hotel i restaurację w której zrodził się wyjątkowy deser na stałe znajdujący swoje miejsce zarówno w kuchni francuskiej, jak i popularny w innych krajach. Co ciekawe hotelik i restauracja istnieją do dziś. Jeśli będziecie w pobliżu to warto wstąpić do Hotelu Tatin przy Avenue de Vierzon 5. Tarte Tatin to deser z karmelizowanymi jabłkami przypominający tradycyjną tartę z jabłkami tyle że… przygotowane na odwrót.
Najpierw do formy trafiają karmelizowane jabłka, a dopiero na nie nakładane jest ciasto. Przed podaniem (najlepiej na ciepło) deser odwraca się tak, jakby był przygotowany w tradycyjny sposób. Istnieją dwie różne hipotezy dotyczące historii powstania tarty. Do przygotowania deseru używa się zwykle jabłek Calville lub Reine des Reinete Pippins. W niektórych wariantach tradycyjne jabłka z oryginalnego przepisu zastępowane są innymi owocami.
Cervelle de canut
Cervelle de canut to serowy dip wywodzący się z miasta Lyon w środkowo-wschodniej części kraju. Podstawą przekąski jest biały ser fromage blanc z dodatkiem ziół, soli, pieprzu, cebuli, oliwy z oliwek i octu. W dosłownym tłumaczeniu cervelle de canut to… mózg tkacza na cześć XIX wiecznych pracowników szwalni w Lyonie, jest wyrazem tego jak złą opinię w oczach bogatszych mieszczan mieli pracownicy. Pasta podawana jest z tostami, które się nią smaruje, chlebem lub z pieczonymi ziemniakami.
Blanquette
Blanquette to kolejna ciekawa potrawa z Francji. Krótko mówiąc można określić ją mianem francuskiego gulaszu. Do przygotowania blanquette wykorzystuje się wiele różnych rodzajów mięsa – mięso rybne oraz zwykłe jagnięcinę, drób, cielęcine, doaradę lub owoce morza. Najczęściej wykorzystywanym mięsem jest jagnięcina.
Do mięsa zatopionego w bulionie i sosie białym dodawane są składniki takie jak pieczarki, marchew, cebula, śmietana, jaja czy masło. Francuski gulasz gotuje się od 1 do nawet 2 godzin. Gulasz podawany jest z pieczarkami, ryżem i marchewką. Zamiast ryżu czasem stosowane są ziemniaki lub makaron. Do potrawy proponowane jest zwykle wino.
Tartiflette
Tartiflette to danie pochodzące z alpejskiego regionu Sabaudia przy granicy ze Szwajcarią i Włochami. Do przygotowania potrawy potrzebny jest alpejski ser reblochon, bekon i cebula. Po raz pierwszy nazwa potrawy pojawiła się w książce kucharsiej z 1705 roku. W gruncie rzeczy jest to po prostu zapiekanka z ziemniaków.
Krojone w plastry ziemniaki z dodatkiem sera, z masą z dodatków układa się w żaroodpornym naczyniu i zapieka przez około 40 minut w piekarniku. W różnych restauracjach w różnych zakątkach świata przygotowuje się nieco zmodyfikowane wersje tartiflette więc warto dobrze przeczytać z czym dokładnie podawane będzie danie, które chcemy zamówić.
Gougeres – francuskie ptysie
Francuskie serowe ptysie idealnie nadają się jako szybka przekąska do wina. Miniaturowe ptysie w przeciwieństwie do tych znanych u nas są całkowicie wytrawne. Gougeres wykonuje się z mąki, masła, jaj i sera gruyere. W różnych miejscach przepisy mogą różnić się od siebie. Czasem zamiast sera gruyere wykorzystywany jest Emmentaler lub Comte. Niektórzy decydują się również na nadziewanie ciasta dodatkami takimi jak wołowina, grzyby lub szynka. Danie wywodzi się z Burgundii.
Ratatouille
Coś dla miłośników dań jarskich. Nicejskie ratatouille to danie przygotowywane z bakłażania, kolorowej cukinii, pomidoarów, papryki i innych dowolnych warzyw takich jak chociażby cebula i czosnek. Ratatouille to tak właściwie wegetariański gulasz znany w różnych zakątkach basenu Morza Śródziemnego. Do warzywnego dania można oczywiście dodać również dowolne mięso formując coś na kształt francuskiego leczo. Leczo zaś to danie, które warto spróbować w Budapeszcie.
Brioche
Pierwsze wzmianki o wypieku pochodzą już z XV wieku. Przez lata przepis był nieco modyfikowany ale ogólne rzecz biorąc jest to francuska bułka drożdżowa. Niech nikogo nie zwiedzie prostota dania. To naprawdę jedna z rzeczy, której warto spróbować Brioche wykonuje się z ciasta drożdżowego z dupą ilością masła i jaj. Na kilogram mąki daje się aż 400 gramów masła.
Sam proces przygotowania bułeczek jest pracochłonny i czasochłonny więc lepiej od razu udać się do kawiarni i restauracji, niż robić je samemu. Brioche wypiekane jest w różnych kształtach i rozmiarach, a różne regiony mają swoje tradycyjne dodatki takie jak chociażby ser, czekolada, kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy, migdały.
Kouign-amann
Potrawa pojawiła się w bretońskim mieście Douarnenez po raz pierwszy około 1860 roku. To kolejna rzecz na naszej liście francuskich dań, które trzeba spróbować do przygotowania której wykorzystuje się znaczną ilość masła. Bretońskie ciastko przygotowywane jest z dość prostych składników – główne składniki poza masłem to cukier czy mąka.
Sekretem jest powolny sposób pieczenia i wiele warstw ciasta. Kouign-amann przygotowuje się w proporcji 30% cukru, 30% masła, 40% ciasta drożdżowego. Zwykle ciastka serwuje się bez żadnych dodatków.
Quiche lorraine
Francuskie quiche to rzecz często spotykana w różnych kawiarniach i restauracjach w Polsce ale jadąc do Francji nie warto spróbować ich w miejscu powstania. Quiche to po prostu placek ze słonego kruchego ciasta zapiekany z najróżniejszego typu nadzieniem.
Danie podobne do tarty najbardziej znane jest w wersji z boczkiem, szynką, serem i jajkami jako quiche lorraine. Oczywiście w najróżniejszych miejscach dostępne są różne warianty quiche – z serem, szpinakiem, pomidorami, pieczarkami itp.
Crème brûlée
Tego deseru nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Creme brulee to deser ze śmietanki, żółtek i cukru zwieńczony skarmelizowanym cukrem, który można uzyskać w bardzo efektowny sposób opiekając wierzch deseru palnikiem gazowym. Po raz pierwszy danie pojawiło się w książce kucharskiej Cuisinier royal et bourgeois z 1691 roku.
W tradycyjnej francuskiej odsłonie baza wzbogacana jest aromatem waniliowym. Przez wiele lat deser nie był zbytnio popularny. Rosnąca popularność creme brulee rozpoczęła się około 40 lat temu i od tego czasu nie słabnie.
Makaroniki
Każdy kto czytał już nasze zestawienie rzeczy, które warto kupić we Francji poznał już makaroniki. To wyjątkowy przysmak powstały przed wiekami we Włoszech skąd przybył później do Francji. W kraju makaroniki znajdziemy praktycznie w każdej cukierni i na każdym kroku, te najbardziej znane sprzedawane są przez dwie firmy – Ladurée i Pierre Hermé. Własne rodzaje makaroników i wariacje na ich temat mają różne regiony Francji.
Steak frites
Steak frites to bardzo popularne danie dostępne zarówno w Belgii jak i we Francji. Wciąż trwa spór o to, który kraj był miejscem w którym zrodziło się danie. Tłumacząc dosłownie nazwę potrawy to po prostu stek z frytkami. Jeśli nie jesteście przekonani do wielu specjałów kuchni francuskiej to zamówienie steku będzie najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Tu nie będzie żadnej niespodzianki – stek, frytki, sos do frytek. Filozofii w tym nie ma ale spróbować warto!
Ślimaki
Pomysł zjedzenia ślimaków może wydawać się niektórym dość obrzydliwy ale nie da się ukryć – Francja właśnie z nich słynie. Wśród jadalnych ślimaków wymienić można europejskiego ślimaka brązowego, winniczka i ślimaki Gros Gris. Istnieje bardzo wiele różnych sposobów podania ślimaków ale najpopularniejszy to po prostu ślimaki w muszlach w towarzystwie różnego rodzaju sosów albo z masłem czosnkowym i ziołami. Można podawać również ślimaki bez muszli. Najczęściej serwowane są po 6 lub 12 sztuk w specjalnie przygotowanych naczyniach.
Foie gras
Pasztet strasburski również musi znaleźć się na liście. Niezależnie od tego co mówią przeciwnicy procesu produkcji pasztetu jest on potrawą niezwykle smaczną i jedną z najdroższych potraw na świecie. Pasztet przygotowany jest ze stłuszczonych wątrób drobiowych. Pasztet serwowany jest zarówno na ciepło jak i na zimno w towarzystwie sosu lub grzanek.
W wielu krajach produkcja foie gras jest zabroniona ale Francja do nich nie należy. Foie gras to pasztet o smaku znacznie bardziej bogatym i delikatniejszym od zwyklej wątroby. Foie gras serwowane jest również jako dodatek do potraw takich jak chociażby steki. Foie gras źle komponuje się z dodatkami kwaśnymi lub ostrymi. Tradycyjnie do pasztetu można podać wino.
Polecamy również: