Nolio od dawna jest jedną z najpopularniejszych restauracji na Kazimierzu. Czy to bardziej pizzeria czy restauracja? Jakie są godziny otwarcia, ceny i menu w Nolio w Krakowie na Kazimierzu? Czy warto tu wpaść na pizzę czy na coś więcej? Byliśmy w Nolio przy Krakowskiej w Krakowie by zobaczyć o co chodzi.
Nolio – wystrój i klimat
Pierwsza sala ciągnąca się aż do miejsca wypieku pizzy jest do bólu prosta i wystrojem nie przypomina lokalu z bardzo wysokiej półki. Dalej kolejna długa sala z małymi stolikami i patio. Są też stoliki w piwnicy. Ładnym akcentem jest półka z oliwą i najróżniejszymi gadżetami wystawiona w pierwszej sali oraz to, że przechodząc do stolika możemy podglądnąć pracę kucharzy pracujących nad pizzą.
Kreatywnym elementem wystroju wnętrza są też żarówki ułożone w logotyp restauracji. Stoliki i krzesała nie należą do najwygodniejszych. Atmosfera podobnie jak w wielu innych lokalach zorientowanych przede wszystkim na pizzę przypomina bardziej coś w stylu przyjdź, zjedz i jak najszybciej wyjdź. W naszej opinii Nolio nie nadaje się na dłuższe posiedzenie, chociaż bywa tak że spędza się tu dużo czasu nawet tego nie chcąc. Brakuje tu klimatu Włoch.
Nolio to bardzo popularna restauracja do której ustawiają się kolejki. Stolików jest bardzo wiele, a w tłoczne ciepłe dni klientów pełno. We wnętrzu jest gorąco od pieca i bardzo głośno od rozmów przy sąsiednich stolikach. Gdy wpadliśmy do Nolio niestety klimatyzacja nie była włączona. Niemiłym akcentem było rzucone przez obsługę stwierdzenie, że stolik możemy zająć tylko do pewnej godziny. Jak chcecie uniknąć takiego traktowania to lepiej zrobić rezerwację jakkolwiek absurdalnie brzmi to w przypadku pizzerii.
To jednak nie wystrój i klimat ściąga tu klientów tylko to, że Nolio to restauracja mogąca się pochwalić certyfikatem stowarzyszenia Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Podawane posiłki przygotowywane są z oryginalnych składników z certyfikatem Denominazione di Origine Protetta (DOP). Niemiłym akcentem jest nieco przesadne atakowanie klientów w karcie dań tym, że wszystkie składniki są oryginalne.
Karta dań na niewiele się zda osobom, które nie są ekspertami od włoskiej kuchni i nie znają języka włoskiego bowiem składniki rozpisane są tylko po włosku, podejście skrajnie różne od tego przyjętego przez Pizzerię 00 z ul. Kalwaryjskiej. Na szczęście w razie wątpliwości wszystkie rozwiewa i tłumaczy obsługa naprawdę starająca się jak może.
Nolio – ceny i menu
W menu poza pizzą na którą przychodzi tu większość klientów znalazły sIę przystawki w cenach od 15 zł za bruschette z bakłażanem czy figą lub mozzarellą po 35 zł za tatar wołowy. W menu zupy – krem z pomidorów za 18 i bulion warzywny z tortellini z dorszem za 29 zł. Sałatki po 30 zł za sałatkę z mozzarellą lub z burakiem i 32 zł za sałatkę z fasolką szparagową. Makarony od 26 zł za makaron agnolotti z m.in. dynią, gorgonzolą i kalafiorem po 32 zł za cappelletti z wołowiną. Dania główne po 45 zł za polędwice wieprzową, 49 zł za stek z tuńczyka i 59 zł za tagliatę wołową z makaronem bucatini.
Najważniejszym elementem menu są oczywiście pizze. Dostępne są sezonowe kompozycje na przykład z bobem i kurkami (36 zł), klasyczne takie jak margherita za 28, sopressa za 32 zł, capricciosa czy parma za 37 przez specjalne kompozycje w cenie od 34 zł za paradiso e inferno po 37 zł za Salumi E olive. Gdy wpadliśmy do Nolio w menu było 26 rodzajów pizzy. W niektórych pizzeriach w Neapolu serwowany bywa jeden lub dwa rodzaje. Desery po 18-20 zł.
Warto dodać, że w menu znalazł się naprawdę bogaty wybór najróżniejszych win, koktajle alkoholowe i bezalkoholowe oraz szeroka gama włoskich napojów od San Pellegrino przez San Benedetto czy Galvaninę.
Nolio – podsumowanie
Odnosimy wrażenie, że knajpka jest ofiarą własnej popularności, chociaż nie jest to oczywiście popularność tak wielka jak słynnych L’Antica Pizzeria da Michele czy Gino e Toto Sorbillo w Neapolu. W dni w których nie ma tłoku warto tu przyjść ale w ciepły i tłoczny weekend lepiej wybrać się gdzie indziej. Na Kazimierzu można zjeść inną, chociaż równie ciekawą, pizzę chociażby w lokalu Che Bonta przy Brzozowej chociaż jeśli dysponujecie samochodem to można też pojechać do En Plato.
W Nolio obsługa robi co może ale przy około 50 osobach na sali ciężko o to, by wszystko było idealnie. Od zamówienia pizzy u kelnerki do podania jej na stół minęło dokładnie 39 minut. Ze stoperem w ręku. W przeciwieństwie do wielu restauracji z wyższymi cenami nie było tu żadnego amuse bouche, czyli tak zwanego czekadełka. Zdecydowanie przydałoby się przy tak długim oczekiwaniu na posiłek.
Restauracja kusi naprawdę szerokim wyborem najróżniejszego rodzaju pizzy i wina. Składniki lądujące na pizzy są wysokiej jakości i bez zarzutu chociaż nic by się nie stało gdyby na pizzę trafiło więcej sera tak jak w innych miejscach serwujących pizzę neapolitańską również w innych pizzeriach będących członkami AVPN jak na przykład Napule w Kijowie oraz w samym Neapolu. Tutaj zobaczyć możecie megagalerię włoskich pizzy, które jedliśmy podczas naszych wyjazdów do Włoch m.in. w Pizzeria Rosa di Francesco e Ciro Pantaleo, L’Antica Pizzeria da Michele i w Gino e Toto Sorbillo w Neapolu.
Pizza nie dociera na stół tak gorąca jak chociażby w konkurencji w Węgrzcach. Ciekawostką jest serwowanie pizzy będącej połączeniem zwykłej pizzy z calzone. Zaletą to, że na stolik trafia cała butelka oliwy. Pizza jest dobra aczkolwiek po legendach krążących o Nolio spodziewaliśmy czegoś więcej.
W Nolio są tłumy, huk i gigantyczny przemiał klientów. Jeśli chodzi o pizzerię, a patrząc na to co zamawiają klienci to mimo starań i aspiracji jest to przede wszystkim pizzeria, wolimy miejsca bardziej kameralne w których to sam właściciel przygotowuje pizzę.
Jeśli traktować lokal jako restaurację z dobrej klasy włoską kuchnią to zdecydowanie nie pasuje do tego jej klimat – tłok, huk i wystrój dlatego też nie zamawialiśmy tu innych dań i zamawiać nie będziemy. Na dłuższy wypad do włoskiej restauracji można wybrać się chociażby do Del Papa Ristorante albo od biedy do Boccanery czy Boscaioli. Mimo wielu wad Nolio trafia do naszego zestawienia polecanych restauracji na Kazimierzu.
Lokal czynny jest od poniedziałku do niedzieli. Od poniedziałku do czwartku od 16:00 do 22:00, w piątek od 16:00 do 23:00, w soboty od 13:00 do 23:00, a w niedziele od 13:00 do 22:00. Można płacić kartą. Niestety w okolicy ciężko zaparkować i obowiązuje droga strefa płatnego parkowania.
Polecamy również: