Przez ostatnie lata na polskim rynku restauracyjnym pojawiły się dziesiątki różnych typów lokali, których klienci mogą cieszyć się wszelakimi rodzajami kuchni czy bogactwem doświadczeń. Wśród wielu różnych lokali otwarcie tylko jednego typu wywołuje szerokie dyskusje zarówno przeciwników jak i zwolenników. Mowa o restauracjach “bez dzieci”. Gdzie w Polsce pojawiają się restauracje “bez dzieci”? Jakie są zalety i wady lokali “bez dzieci” obsługujących starszą klientele?
Wyjeżdżając na zagraniczne wakacje od wielu lat można wybierać hotele obsługujące wyłącznie klientów, którzy ukończyli pewien rok życia. Z restauracjami może być podobnie. W najróżniejszych zakątkach Polski pojawiają się restauracje, które przeznaczone są dla osób albo nie mających dzieci, albo chcących zostawić własne pod opieką kogoś z rodziny i odpocząć od trudów codziennego z nimi obcowania.
Co to jest restauracja child-free?
Jeśli jeszcze nie mieliście styczności z tego typu lokalem to wyjaśniamy. Restauracje typu child-free są przeciwieństwem lokali skupionych na obsłudze rodzin z dziećmi. Nie ma tu kącików zabaw, małych krzesełek, menu ze specjalnymi potrawami dla dzieci czy kolorowanek.
Restauracje “child-free” dopuszczają gości powyżej pewnego wieku. Najczęściej lokale przyjmują zasadę obsługiwania gości powyżej 16. roku życia. Niektóre miejsca obsługują klientów z małymi dziećmi do pewnej ustalonej godziny, inne zaś nie robią wyjątków i wprowadzają zasady na cały dzień.
Otwarcie kolejnych restauracji “child free” w Polsce wciąż bywa tematem budzącym spore dyskusje. Pod informacjami o uruchomieniu kolejnego miejsca przyjmującego dorosłych i starszą młodzież pojawiają się dziesiątki tak pozytywnych, jak i negatywnych komentarzy.
Entuzjaści restauracji “bez dzieci” wskazują, że rozwiązanie takie ma sporo zalet dla gości jak i właścicieli. Jasne wskazanie, że lokal profilowany jest pod specyficznego klienta zapewnia głośny przekaz medialny i otwiera miejscówkę na nową grupę klientów. Zwykle tych, którzy szukając spokoju korzystali wcześniej z droższych i bardziej wyszukanych miejsc.
W dzisiejszych czasach w których coraz więcej ludzi decyduje się na późne posiadanie dzieci wprowadzenie ograniczeń wcale nie zmniejsza grupy docelowej lokalu. Zaletami restauracji “child free” jest zapewnianie doświadczeń nie zakłócanych przez zabawy, krzyki czy biegające dzieci.
Menu lokalu może być skupione na bardziej “dorosłych” potrawach bez konieczności oferowania osobnego menu dla małych klientów i zajmowania obsługi dodatkowymi zajęciami. Restauracje bez dzieci, poza zapewnianiem spokoju gościom i obsłudze, mogą myśleć też o bardziej kreatywnym wystroju, którego elementy niekoniecznie są bezpieczne dla biegających maluchów.
Restauracje bez dzieci nie są jeszcze najpopularniejszym typem lokali nad Wisłą, ale również w naszym kraju można je znaleźć. Restauracje bez dzieci znajdziemy zarówno w Warszawie czy Gdańsku, jak i w innych zakątkach Polski. Ostatnio jednym z lokali, który przekształcony został w restauracje dla starszych klientów jest kołobrzeska Restauracja La Maison w Kołobrzegu w Hotelu Leda SPA.
Restauracje bez dzieci mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Warto pamiętać, że w Polsce znaleźć można bardzo wiele lokali, które przygotowane są specjalnie pod obsługę klientów z małymi dziećmi. W każdym mieście jest takich lokali bardzo wiele, w zwykłych restauracjach również często pojawiają się najróżniejsze udogodnienia przewidziane dla rodzin. Na restauracje bez dzieci, przygotowane pod specjalną grupę klientów, też znajdzie się miejsce na polskim rynku restauracyjnym.
Post sponsorowany.