Co zjeść w Zakopanem? Czego spróbować w Zakopanem TOP 10

Zakopane to świetne miejsce, by skosztować tradycyjnej polskiej kuchni. Jest tu wiele restauracji i kawiarni serwujących tradycyjne dania, takie jak golonka, kwaśnica czy hałuszki. Zakopane słynie także z sera owczego, który jest używany w wielu lokalnych potrawach. Wiele osób zastanawia się co zjeść w Zakopanem. Czego spróbować w Zakopanem? Z jakiego jedzenia słynie Podhale? Sprawdźmy to!

 


Hałuszki z bryndzą

Haluszki to małe ziemniaczane kluski z mąki pszennej, zwykle podawane z bryndzą owczą. Bryndza to rodzaj sera z mleka owczego, który ma mocny, słony smak. Haluszki z bryndzą to popularne danie w Zakopanem ale wywodzi się ze Słowacji. Hałuszki podaje się zwykle z boczkiem. Nie należy więc do najzdrowszych dań.

 


Zupa bryndzowa

Zupa bryndzowa to tradycyjne danie podhalańskie z serem bryndza, ziemniakami i boczkiem. Jest obfita i sycąca, idealna na zimne zimowe dni. Zupa bryndzowa jest również popularna na Słowacji i w Czechach. Zupa z bryndzą na tłustej śmietanie również nie należy do najzdrowszych dań.

 


Pstrąg

Pstrąg jest jednym z najpopularniejszych dań w Zakopanem. Można go przygotować na wiele sposobów, ale najpopularniejszym jest pstrąg smażony. W wielu restauracjach w Zakopanem można spróbować pstrąga na różne sposoby. Danie idealne dla tych, którzy nie chcą wrócić z Zakopanego z dodatkowymi kilogramami tkanki tłuszczowej.

 


Kwaśnica

Kwaśnica to tradycyjne polskie danie, którego początki sięgają średniowiecza. Przyrządza się ją z kiszonej kapusty, mięsa (wieprzowiny) i serwowana jest z dodatkiem ugotowanymi osobno ziemniakami. Potrawa jest zwykle doprawiana czosnkiem, liśćmi laurowymi i czarnym pieprzem ale niedopuszczalne jest dodawanie do niej warzyw. Kwaśnica jest obfitym i sycącym daniem dostępnym w wielu lepszych i gorszych restauracjach w Zakopanem. W okolicach Żywca na Boże Narodzenie zjada się kwaśnice przygotowaną na rybich głowach.

 


Bundz

Ser bundz to tradycyjny ser produkowany na Podhalu w sposób nieco przypominający produkcję oscypka, ale nie jest serem wędzonym. Smak bundzu jest inny w zależności od tego kiedy został przygotowany. Największym uznaniem ciesz się bundz przygotowany wiosną. Bundz wpisany jest na listę regionalnych produktów.

 


Bryndza podhalańska

Bryndza to podpuszczkowy ser wykonany z owczego mleka o słonym smaku i konsystencji przypominającej pastę. Biały ser nie każdemu przypadnie do gustu ale jeśli nigdy go nie jedliście to warto go spróbować. Bryndza z polskiego Podhala jest produktem regionalnym chronionym przez prawo Unii Europejskiej.

 


Moskole

Moskole to tradycyjne danie z Zakopanego i okolic: Orawy, Spiszu i Żzwieccyzny. Moskole to mączne placki z mąki owsianej, jęczmiennej lub kukurydzianej oraz tłuczonych ziemniaków, pieczone na gorącej blasze. Przed laty moskole były zakopiańskim zamiennikiem chleba. Placek z ciasta z ziemniakami, mąką, wodą i solą ugniata się w formę grubych na 1-3 cm placków o średnicy 6-10 cm. Moskole wpisano na listę polskich produktów tradycyjnych. Placki serwuje się ze słoniną, masłem lub bryndzą.

 


Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku to potrawa dostępna w wielu restauracjach w Zakopanem oraz koło Zakopanego chociaż z górami niewiele ma wspólnego. To po prostu placki ziemniaczane z gulaszem, najczęściej wieprzowym. Wbrew temu co piszą niektóre blogi o jedzeniu w Zakopanem nie mają nic wspólnego z kuchnią węgierską i nie są świadectwem jej wpływ na kuchnię w Tatrach. Na Węgrzech nie je się znanych w Polsce placków “po Węgiersku”. To polskie danie wywodzące się z epoki PRL-u.

 


Korboce

Korbacze to przygotowany z sera wyrób na pierwszy rzut oka przypominający makaron. Wywodzą się z okolic Tatr – Podhala na południu Polski oraz z Oravy. Przygotowuje się je z sera z mleka krowiego, często gotowy wyrób plotąc w warkocze. Ser przygotowany do korbaczy nie jest zbytnio słony więc przypadnie do gustu tym, którzy nie lubią kolejnego wyrobu dostępnego do zjedzenia w Zakopanem czyli…

 


Oscypek

Oscypek to tradycyjny polski ser wędzony produkowany z solonego mleka owczego. Jest produkowany w Tatrach i ma twardą, lekko kruchą konsystencję i dymny smak. To zdecydowanie najbardziej znany tradycyjny wyrób wywodzący się z Podhala. Prawdziwy oscypek może być produkowany jedynie w kilku gminach i powiatach województw śląskiego i małopolskiego. Oryginalny ser chroniony jest przez Unię Europejską i produkuje się go wyłącznie od maja do września, a w sprzedaży pozostaje zwykle do końca października. W innym terminie wszelkie sery typu “góralskiego”, “scypki” czy inne kreatywne nazwy to po prostu zwykłe podróbki.

 
Polecamy również: