Gdzie jeść we Lwowie to pytanie, które stawia sobie wiele osób odwiedzających Lwów. Przygotowaliśmy przewodnik po restauracjach we Lwowie. Oto najlepsze restauracje we Lwowie. Zapraszamy na przegląd 10 pozycji rekomendowanych na jedzenie we Lwowie.
Restauracja Baczewskich
Restauracja Baczewskich znana jest ze słynnych śniadań przy muzyce fortepianowej, sklepiku z przetworami i alkoholem oraz polskiej muzyki w głośnikach. Lokal mieszczący się w kamienicy nieopodal Rynku we Lwowie jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych miejsc serwujących jedzenie we Lwowie. Od niedawna w Baczewskich można stołować się w Warszawie. Przez dłuższy czas był też najlepiej ocenianym lokalem w serwisie Tripadvisor. Nie oznacza to oczywiście, że jest to najlepsza restauracja we Lwowie. Jest to lokal ze średniej półki cenowej. Wymieniamy go w rankingu tylko ze względu na dużą popularność wśród turystów.
Restauracja zarządzana przez Grupę Kumpel odwołuje się do słynnej rodziny polskich przemysłowców ze Lwowa – właścicieli marki J.A. Baczewski. We wnętrzu restauracji znajdziecie wiele pamiątek po słynnej firmie i fabryce zniszczonej podczas II wojny światowej – stare butelki, plakaty czy reklamy.
Z głośników w Restauracji Baczewskich często płynie przedwojenna polska muzyka. Obsługa stoi na wysokim poziomie i rozmawiapo polsku, ale do lokalu często ustawiają się kolejki i to nie tylko do śniadań. Jeśli koniecznie chcecie tu przyjść to lepiej dzień wcześniej zarezerwujcie stolik.
Restauracja Baczewskich przypadnie do gustu raczej osobom, które lubią polską, względnie ukraińską i żydowską kuchnię. Do zalet “Baczewskich” zaliczyć można długie godziny otwarcia. Zaliczyć można też ceny – za dwudaniowy obiad z kawą i kieliszkiem domowej nalewki płaci się tu zaledwie w granicach 30 złotych.
Pełen obiad z przystawką, deserem i napojem będzie nieco droższy. Wadą jest jej duża popularność – w tym popularność wśród turystów z Polski. Spokojnie robi się dopiero późnym wieczorem. W jednym z wcześniejszych wpisów dowiecie się więcej o cenach i menu w Restauracji Baczewskich.
Restauracja Baczewskich
Ul. Szewska 8, Lwów
Cena pełnego obiadu +/- 400 UAH
Przystawka, zupa, danie główne, napój i deser
Czytaj więcej o Restauracji Baczewskich
Restauracja Armata, hotel Citadel Inn
Część wzniesionej przez zaborców Cytadeli we Lwowie dziś jest miejscem w którym działa jeden z najbardziej luksusowych hoteli w mieście – Citadel Inn. Pięciogwiazdkowy hotel dysponuje lobby barem oraz restauracją na szczycie odrestaurowanego bastionu. W lecie działa też niewielki taras widokowy i grill w ogrodzie przed hotelem. W spokojnej atmosferze, często przy muzyce na żywo, zjecie tu dobry posiłek z przepięknym widokiem na panoramę Lwowa.
Menu restauracji Armata może być rozczarowaniem. Jest dość skromne jak na ekskluzywną miejscówkę. Armata oferuje siedem dań głównych. W luksusowym hotelu wcale nie jest drogo. Dobry obiad w postaci na przykład piersi z kaczki z karmelizowanym jabłkiem kosztuje tu zaledwie w granicach 40 złotych. Z zupą, napojem czy deserem da się zamknąć w kwocie około 60-80 zł. Za obiad w 5-gwiazdkowym hotelu w Polsce zwykle płacimy od 100 do 300 zł za osobę
Restauracja w Citadel Inn nie jest popularną atrakcją turystyczną. Jest tu więc kameralnie, spokojnie, cicho i prawie nie ma tu turystów. Obsługa stoi na wysokim poziomie. Kuchnia też należy do jednych z najlepszych. Jeśli nie nocujecie w Citadel Inn to wadą lokalu jest konieczność przyjechania do Cytadeli Uberem lub taksówką. No chyba, że chce Wam się iść pod górę. Tutaj więcej informacji o menu i cenach w Restauracji Armata.
Restauracja Armata, Citadel Inn 5*
Ul. Hrabowskiego 11, Lwów
Menu degustacyjne 600 UAH
W cenie przystawka, zupa, przystawka rybna, danie główne, deser. Dostępne też dania z karty
Czytaj więcej o Restauracji Armata
Restauracje Amadeus i Veronica
Na kolejnej pozycji dwie restauracje we Lwowie – Amadeus przy placu Katedralnym nieopodal Rynku oraz Veronica przy dawnej ul. Akademickiej znanej dziś jako Prospekt Szewczenki. Dlaczego wymieniamy dwie w jednym podpunkcie? Obydwie restauracje we Lwowie należą do tego samego właściciela, a karta dań jest w nich bliźniaczo podobna. Różnic w cenach nie ma, a w serwowanych daniach są niewielkie. Ot, w Veronice zjecie chociażby lasagne, której nie ma w restauracji Amadeus.
Obydwa lokale należą do jednych z najciekawszych we Lwowie. Oferują bardzo szeroką
kartę menu, przystępne ceny oraz miłą atmosferę. Podobnie jak w Armacie nie ma w nich zbyt wielu wycieczek. W Amadeuszu często posłuchać można muzyki na żywo. Lokal zaskakuje też bardzo ciekawym wystrojem. Jeśli chodzi o obsługę to nieco lepsza wydaje się być w Veronice. Może to przez większą odległość od turystycznego centrum…
Jedziesz do Lwowa lub na Ukrainę? Sprawdź oferty noclegów:
Booking.com
W Veronice i restauracji Amadeus zjemy specjały kuchni włoskiej oraz
dania orientalne. Przygotowano bogatą ofertę zup, owoców morza, dań z
grilla i steków oraz… herbat i kaw. Jest smacznie i niedrogo jak na jakość która jest tu oferowana. Veronika to lokal podzielony na
trzy części – dwie z nich zajęte są przez kawiarnię o tej samej nazwie.
Kawiarnia oferuje naprawdę ciekawe ciasta, torty, likiery i lody. Tutaj
przeczytacie więcej o restauracji Amadeus we Lwowie. Właściciele Veroniki i Amadeusza są jednocześnie właścicielami jednej z najlepszych kawiarni we Lwowie – Apteka Mikolascha przy dawnym Pasażu Mikolascha.
Restauracja Amadeus / Veronica
Plac Katedralny 7, Lwów / Al. Szewczenki 21, Lwów
Cena – około 400 UAH
Cena za dwa dania główne i napój
Czytaj więcej o Restauracji Amadeus
Restauracja Panorama, Hotel Panorama
Na kolejnej pozycji restauracja, której kuchnia nie jest może niesamowicie wyszukana, a wnętrze pięknie urządzone, ale wszelkie jej wady rekompensuje niesamowite położenie. Restauracja na siódmym piętrze Hotelu Panorama gwarantuje niesamowity widok na gmach opery we Lwowie oraz główny trakt Lwowa. Oprócz restauracji działa tu też pokój do palenia sziszy, klub cygarowy oraz bardzo bogata oferta win.
Restauracja mieszcząca się w budynku z długoletnimi tradycjami hotelowymi kusi całkiem niezłymi cenami. Zupy w okolicach 15 zł, burger za niecałe 30 zł, dania główne po około 40 zł. W jednym z najlepszych hoteli we Lwowie wciąż jest więc kilkukrotnie taniej, niż w podobnych miejscówkach w jakimkolwiek innym kraju. W Cafe Oranżeria w Krakowie z widokiem na migający w oddali Wawel za danie główne płacimy przecież od 58 zł, a za najtańszą zupę 20 zł.
Jedzenie przyzwoite, ale ciekawszy w Panoramie jest widok. Obsługa stoi tu na wysokim poziomie, ale uważajcie – zamawiając chociażby kieliszek wódki, wina czy wodę mineralną koniecznie wyraźnie wskazujcie konkretnie o którą wódkę, wino czy wodę Wam chodzi. W innym przypadku dostaniecie najdroższą pozycję z karty. O ile w przypadku wody mineralnej za kilkanaście złotych nie będzie to żadnej problem o tyle dobra wódka, whisky czy wino mogą kosztować więcej, niż cały obiad. Wieczorami w restauracji hotelu Panorama posłuchać można muzyki jazzowej na żywo. Polecamy tu wpaść nie tylko na obiad co chociażby na kawę i ciastko. Wrażenia wizualne będą niezapomniane. Po więcej informacji zapraszamy do tekstu w którym już wcześniej opisaliśmy Restaurację Panorama.
Restauracja Panorama, Hotel Panorama 4*
Prospekt Swobody 45, Lwów
Cena pełnego obiadu +/- 590 UAH
Przystawka, zupa, danie główne, napój
Czytaj więcej o Restauracji Panorama
Restauracja Terrazza, Hotel Saint Feder
Hotelowe restauracje dominują w rankingu najlepszych restauracji Lwowa. Pora na kolejną tym razem w hotelu Saint Feder. Jeśli lubicie jasne wnętrza i ładne widoki to koniecznie wybierzcie się na siódme piętro kamienicy przy dawnym pl. Marii Śnieżnej. To zaledwie kilka minut piechotą od Rynku we Lwowie, a restauracja zapewnia odpoczynek od turystycznego gwaru.
Menu restauracji Terrazza nie ma tylu kart co menu w Veronice, ale serwowane posiłki stoją na bardzo wysokim poziomie. We wnętrzu jest cicho, spokojnie, kameralnie i przede wszystkim – tanio. Sałatki od 19 zł, dania główne za około 30 zł. Kawa po 6 złotych. Wadą jest długi czas oczekiwania na jedzenie, ale dzięki temu można mieć pewność, że zostają świeżo przygotowane.
Poza ładnymi widokami na wszystkie strony Lwowa do zalet restauracji Terrazza zaliczyć można bardzo profesjonalną obsługę, która kompletnie nie narzuca się swoją obecnością. W niewielkim wnętrzu Terrazzy odczuwa się wrażenie, jakby kelnerów wcale tu nie było, jednocześnie pojawiają się przy stoliku zawsze, gdy są potrzebni. Jeśli planujecie tu wizytę w weekend to z uwagi na niewielką ilość miejsc lepiej telefonicznie zarezerwować sobie wcześniej stolik. Więcej informacji o omawianym lokalu w jednym z naszych wcześniejszych tekstów – Restauracja Terrazza.
Restauracja Terrazza, Hotel Saint Feder 4*
Plac Zwienigorodka 3, Lwów
Cena pełnego obiadu +/- 500 UAH
Przystawka, zupa, danie główne, napój
Czytaj więcej o Restauracji Terrazza
Restauracja Mons Pius
Mięsna restauracja Mons Pius znajduje się w miejscu w którym przed laty działał pierwszy “Bank Pobożny” prowadzony przez lwowskich Ormian. Kościelne banki udzielały pożyczek pod zastaw kosztowności i były narzędziem do walki z głównie żydowskimi lichwiarzami. Dziś w miejscu dawnego banku zamkniętego w 1940 roku działa jedna z najwspanialszych restauracji w mieście. Wspaniała nie tylko ze względu na przepiękne i urokliwe podwórko i piękne wnętrza, ale też niskie ceny i ciekawe menu.
Do restauracji najłatwiej trafić wchodząc tu przez tzw. ormiańskie podwórko z charakterystyczną figurą św. Krzysztofa. Zaprasza do niej niepozorny napis Mons Pius. Ceny – jak wszędzie – niskie. Mons Pius, podobnie jak znacznie bardziej wykwinty Mon Chef, stawia na mięso. Ciekawostką są sezonowane kawałki mięsa wystawione w lodówce wewnątrz lokalu. Ceny niższe niż w Mon Chefie. Za 100 gramów steku płacimy od 110 do 130 UAH w przypadku wołowiny ukraińskiej i od 250 do 360 UAH za mięso importowane z USA. W cemu też burgery, wieprzowina i baranina. Dania rybne w granicach 200 UAH, kawa latte po 48 UAH, desery od 50 do 80 UAH. Zaletą miejscówki jest też bardzo dobre piwo craftowe już od 48 UAH za 0,4 litra.
Najdziwniejsze jest to, że Mons Pius należy do tego samego właściciela co jedna z mniej podobających się nam kawiarni we Lwowie – kawiarnia Centaur. W miejscu mniej turystycznym udało się im przygotować naprawdę wspaniały lokal z dobrą obsługą. Więcej informacji o restauracji w relacji z wizyty.
Restauracja Mons Pius
Ul. Lesi Ukrainki 14, Lwów
Cena obiadu +/- 520 UAH
Przystawka, zupa, stek o wadze 200 gramów, kawa
Czytaj więcej o restauracji Mons Pius
Restauracja Valentino, Swiss Hotel
Kolejny lokal w hotelu. Na następnej pozycji fenomenalna restauracja Hotelu Szwajcarskiego – włoska Valentino. Teoretycznie wejście do restauracji łatwiejsze jest od dawnej ul. Akademickiej, ale i od frontu też da się tu wejść. Valentino i Hotel Szwajcarski stanowią jednolitą całość. Do zalet lokalu zaliczyć m.in. kuchnię i obsługę, która bez problemu postara się np. o zamianę składników w serwowanych daniach.
Jedną z największych zalet omawianej restauracji jest fenomenalny widok z ostatniego piętra będącego jednocześnie częścią restauracji i tarasem widokowym. Do zalet Valentino zaliczyć można też przepiękne wnętrze, piwnicę win z oszałamiającym wyborem trunków oraz bardzo dobre śniadania w formie szwedzkiego stołu. Śniadania w Valentino znalazły się na naszej liście miejsc na dobre śniadanie we Lwowie. Przynajmniej nie trzeba tu stać w kolejce jak do śniadań w Baczewskich. W Valentino nie jest drogo. Sałatki po około 19 zł, dania główne w granicach 30-50 zł.
W Restauracji Valentino jest zwykle wystarczająco dużo miejsca w aż siedmiu salach i na tarasie, by po prostu przyjść tu z ulicy. Na obiad czeka się wprawdzie dosyć długo, ale smak dań w pełni rekompensuje każdą minutę oczekiwania. Niestety, lokal czynny jest tylko do 22:00. W poprzednim tekście więcej o Restauracji Valentino we Lwowie.
Restauracja Valentino, Swiss Hotel 4*
Nyżankiwskiego 20, Lwów
Przykładowy obiad za 725 UAH
Warenki, kremowa zupa pieczarkowa, grillowana jagnięcina, Tiramisu i Coca Cola
Czytaj więcej o Restauracji Valentino
Restauracja Red Pepper
Na następnej pozycji kolejny lokal do którego nie docierają zwykle weekendowi turyści z Polski. Red Pepper oddalony jest o kilka chwil spaceru od Wałów Hetmańskich i turystycznego centrum. Przy dawnej ul. 3 Maja (Strzelców Siczowych) nieopodal d. Pasażu Hausmanna (Pasaż Krzywa Lipa) serwowane są dania kuchni włoskiej, pizza, dania orientalne oraz bogaty zestaw owoców morza i sushi. W Red Pepper możecie zamówić sobie też na przykład homara.
Restauracja Red Pepper jest nieznacznie droższa, niż większość lwowskich lokali, ale dla Polaków i tak jest tanio. Kawa nie kosztuje tu nie po 5, a po 7 złotych. Pizza po około 20 zł, makarony od około 20 zł, a dania główne w granicach 40 zł. Lokal charakteryzuje się ciekawym i nowoczesnym wnętrzem. Od razu lepiej udajcie się na piętro.
Jeśli mielibyśmy skrytykować Red Pepper to słowa krytyki należą się jedynie za wielkość porcji jedzenia, które mogłyby być nieco większe. Do zalet lokalu należy chociażby serwowanie musujących win na kieliszki oraz bardzo miła, profesjonalna i bardzo kulturalna obsługa. Niestety, podobnie jak Valentino knajpa czynna jest jedynie do 22:00 naszego czasu. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej to zapraszamy do przeczytania relacji z wizyty w restauracji Red Pepper we Lwowie.
Restauracja Red Pepper
Strzelców Siczowych 5, Lwów
Przykładowy obiad za 479 UAH
Skrzydełka z kurczaka z shichimi, krem z pomidorów, Spaghetti Bolognese, sernik truskawkowy, woda mineralna
Czytaj więcej o Restauracji Red Pepper
Kawiarnia Szkocka, Hotel Atlas Deluxe
Restauracja w Hotelu Atlas Deluxe odwołuje się do słynnej lwowskiej kawiarni Szkockiej będącej przed wojną miejscem spotkań najznamienitszych matematyków i uczonych
ze Lwowa. Dziś kawiarnia, a właściwie restauracja, wygląda inaczej niż przed wojną, ale możemy tu podziwiać stare zdjęcia polskich uczonych oraz kopię słynnej Księgi Szkockiej.
Wystrój Szkockiej nawiązuje do starego stylu. Króluje tu ciemne drewno. Jest elegancko i z klasą oraz oczywiście jak wszędzie we Lwowie – tanio. Sałatki od 18 do 36 zł, dania główne od 26 do 60 złotych. Na przygotowanie posiłków w Szkockiej czeka się dość długo, ale czekać warto. Szkocka jest jednym z najlepszych miejsc na jedzenie we Lwowie. Specjalnością zakładu są steki podawane na gorących kamieniach. Wszystkie dania podawane w Szkockiej stoją na wysokim poziomie. Polecamy też serwowane tu desery (ciastka od 15 zł) i wspaniały Club Sandwich.
Jedynym minusem Szkockiej może być obsługa, ale to już zależy od Waszego szczęścia. Czasem trafiają się kelnerzy bardzo dobrze mówiący po polsku i nie narzucający się swoją obecnością. W inne dni trafić można na obsługę co chwila podchodzącą do stolika i przeszkadzającą w posiłkach. Jeśli gustujecie w serwowanych w Szkockiej posiłkach to z powodzeniem możecie uznać ją za swoją ulubioną restaurację we Lwowie. Na szczęście zwykle nie ma tu tłumów i turystów. Więcej o historii słynnej kawiarni oraz Szkockiej dziś przeczytacie w naszej relacji z wizyty.
Kawiarnia Szkocka, Hotel Atlas Deluxe 4*
Prospekt Szewczenki 27, Lwów
Przykładowy obiad za 532 UAH
Ślimaki (12 sztuk), Club Sandwich, Tiramisu, Kawa latte
Czytaj więcej o Kawiarni Szkockiej
Tante Sophie Càfe Escargot
Francuska restauracja Tante Sophie Cafe Escargot jest ostatnio naszą ulubioną restauracją we Lwowie. Spodoba się raczej wyłącznie tym, którzy gustują w kuchni francuskiej, ale jeśli wcześniej takiej nie próbowaliście to warto wybrać się tu chociażby na bardzo tanie ślimaki czy inne francuskie specjały.
Wystrój restauracji odległej tylko kilkadziesiąt metrów od słynnej kawiarni Atlas przy Rynku utrzymany jest w oryginalnym stylu i przez chwilę można tu poczuć się zupełnie nie jak we Lwowie, a gdzieś we Francji. Z głośników płyną francuskie hity (to może być dla kogoś wadą), a obsługa jest miła i profesjonalna. Jeśli tylko traficie na kelnera rozmawiającego po angielsku :).
W restauracji jest bardzo tanio. 6 ślimaków po 15 zł, 12 za 29 zł, sałatki od 19 do 35 zł, desery od 10 zł. Zaletą restauracji są śniadania serwowane aż do 14:00 naszego czasu. Z tego powodu Tante Sophie umieściliśmy na liście miejsc na najlepsze śniadanie we Lwowie. Warto tu przyjść nie tylko na śniadanie, ale też by skosztować świeżych croissantów z codziennego wypieku (dostępne dopiero koło południa, jak się upieką), serów, domowego wina czy wspaniałych desery i kaw z syropami. Zaletą Tante Sophie jest bardzo szeroka karta win obejmująca wiele zakątków świata. Niskie ceny i niesamowity klimat sprawiają, że jest to jedna z najlepszych restauracji. Tu przeczytacie więcej o Tante Sophie.
Tante Sophie Cafe Escargot
Ul. Drukarska 6A, Lwów
Przykładowy obiad za 385 UAH
Francuska zupa, filet z królika, Tort Pavlova, kawa latte z syropem lawendowym
Restauracja Mon Chef w Hotelu Astoria
Jeśli uważacie, że rzeczą którą koniecznie trzeba przywieźć ze Lwowa jest 1,5-litrowa butelka piwa albo, a 8 zł za kawę w kawiarni turystycznego miasta czy dwudaniowy obiad za 40 zł to dużo to raczej nie wybierzecie się do restauracji Mon Chef w Hotelu Astoria. Lokal przy Gródeckiej jest bez wątpienia najlepszą i najbardziej luksusową restauracją we Lwowie.
W Mon Chefie w Astorii postawiono przede wszystkim na dania z wołowiny. Zjecie tu steki rib eye (395 UAH za 100 gramów) czy filet mignon (595 UAH za 100 gramów) z mięsa importowanego ze Stanów Zjednoczonych. Jest też oczywiście tańszy odpowiednik w postaci siedmiu rodzajów lokalnego mięsa (po 180 UAH za 100 gramów). W menu jest też niewielki wybór dań z drobiu, ryb i pozostałych rodzajów mięsa np. cielęcina z puree z selera za 50 zł czy udko z królika za 40 zł. Na deser np. creme brulee za 16 zł. Nie ma co porównywać cen z Mon Chefa z tej samej klasy lokalami z jedzeniem w Polsce bo za cenę podobnego obiadu w Polsce można mieć tygodniowe wakacje we Lwowie.
Ciekawostką w Mon Chefie jest czteroosobowy stolik na ostatnim piętrze Astorii z przepięknym widokiem. Restauracja charakteryzuje się bardzo ciekawym wnętrzem i profesjonalną obsługą na wysokim poziomie. Dania podawane są w przepiękny sposób. Nie ma tu też prawie ruchu turystycznego, więc jest dość spokojnie. W lokalu czasem urządzane są wieczorki tematyczne na przykład z pokazem tańców, muzyką na żywo lub degustacje specjałów najróżniejszych kuchni świata. Jest to zdecydowanie jedna z najbardziej ekskluzywnych, o ile nie najbardziej ekskluzywna restauracja we Lwowie. Mon Chef czynny jest od 10:00 do 22:00 naszego czasu ale warto pamiętać, że lobby bar w Hotelu Astoria działa całodobowo.
Mon Chef, Hotel Astoria 4*
Gródecka 15, Lwów
Przykładowy obiad za 615 UAH
Rosół z kurczaka, ukraiński filet mignon 200 gramów, szarlotka, sok owocowy
Czytaj więcej o restauracji Mon Chef
Najlepsze restauracje we Lwowie – podsumowanie
Ciężko wybrać najlepsze restauracje we Lwowie bowiem tanich i bardzo dobrych lokali z jedzeniem we Lwowie jest wiele. Wybór własnej najlepszej restauracji we Lwowie zależy już przecież od indywidualnych preferencji. Miłośnicy ślimaków nie będą przecież zadowoleni z Mon Chefa, a fani sushi z Restauracji Terrazza. Po odwiedzeniu kilku wymienionych tu miejsc szybko dowiecie się gdzie były i co widziały osoby, które na internecie wypisują bzdury o tym, że najbardziej luksusową restauracją we Lwowie jest “Masońska” przy Rynku.
Wymienione tu lokale to oczywiście nie wszystkie luksusowe i dobre restauracje we Lwowie. Jeśli szukacie najlepszych restauracji we Lwowie to możecie sprawdzić kolejną dziesiątkę w postaci chociażby Restauracji 36 Po, Restauracji Muscat, Tapas Papas, The Grill, Champagneria, Studia Kulinarnego Krzywa Lipa, restauracji w Hotelu Chopin. Culinarium w Hotelu Kavalier.
Najlepsze restauracje we Lwowie znajdują się z daleka od utartych szlaków turystycznych. Szerokim łukiem omijajcie polecane w polskim internecie miejsca takie jak bary Puzata Chata albo Premiera Lwowska czy słabiutkie i żałosne lokale typu Masoch Cafe, “Masońska”, “Żydowska”, Mięso i sprawiedliwość czy inne “emotional restaurants” popularne wśród turystów. Najlepsze jedzenie we Lwowie znajdziecie w najlepszych hotelach. Dobrych restauracji we Lwowie szukajcie też w klubach i klubach nocnych takich jak chociażby Split Lounge. Ceny są nadal na każdą polską kieszeń, a towarzystwo i atmosfera lepsze, niż w miejscówkach opisywanych przez blogerów znających Lwów z dwóch weekendowych wyjazdów i rankingu na Tripadvisor.
Na zakończenie proponujemy też ranking 10 najlepszych kawiarni we Lwowie. Polecamy też 10 najlepszych barów i 10 najlepszych winiarni.
Polecamy również:
Szkocka i gorące kamienie wymiatają!
Trochę denerwują ciągłe porównania do centrum Krakowa i Warszawy, gdzie wiadomo, że ceny są kompletnie oderwane od rzeczywistości i nastawiane wyłącznie na turystów typu Skandynawia. Wiele cen w tych artykułach (UHA) przypomina ceny w centrum Gdańska, które i tak jest bardzo cenowo turystyczne. Śniadanie za 20 mogę zjeść w wielu miejsca na głównym deptaku Gdańska albo nawet z widokiem na Motławę, nie wspominając o obiedzie ze 30 zł. Reasumując sporo miejsc cenowo wygląda tak, jakbym się z Gdańska (i wielu innych polskich miast) nie ruszał.
To zestawienie obejmuje najbardziej luksusowe restauracje we Lwowie i – jak sam tytuł wskazuje – przedstawia najlepsze miejsca. Lokale w 4 i 5-gwiazdkowych hotelach ponad 700-tysięcznego atrakcyjnego turystycznie miasta, które i tak są wielokrotnie tańsze, niż wymieniony Gdańsk. W Gdańsku – porównujemy ten sam standard lokali oczywiście – płacimy: Ritz – menu degustacyjne po 180 zł od osoby, Fellini – na przystawkę szynka z serem za 36 zł, zupa za 26, do tego dajmy na to stek z polędwicy za 89 zł do tego sobie jeszcze weźmy tiramisu za 22 zł i dobijmy kieliszkiem wina więc mamy obiad za ponad 200 zł za osobę.
Gdańsk i restauracja Pod Łososiem – przystawka 30, zupa za 20, danie główne w postaci ryb z rakami za 95 zł i dodajmy do tego kieliszek wina i deser mamy znów około 200 zł za osobę.
Idziemy dalej Gdańska restauracja Canis – przystawka w postaci tatara wołowego za 27 zł, zupa cebulowa za 18 zł do tego stek wołowy za 59 albo jak kto woli sznycel za 46 zł, deser czekoladowy za 23 zł i wraz z napojem znów mamy około 200 zł od osoby.
Restauracja Filharmonia – carpaccio wołowe za 36 zł, zupa za 22 zł, okoń za 48 zł i na deser brownie za 21 zł. Doliczając jakieś wino i kawę znów dobijamy do 200 zł.
Dalej Mercatore – przystawka za 37 zł, danie główne za 70-100 zł, deser za 30 do tego kieliszek wina za 30 zł i już wydane blisko 200 zł za osobę.
Dla porównania weźmy sobie Valentino – prosciutto z filetem z kaczki za 21 zł, zupa za 10 zł, medaliony cielęce z sosem winnym za 27 zł, tiramisu za 11 zł i do tego lampka Martini za 3,50 zł i kawa za 5. To nawet nawet nie 80 zł za osobę w 4-gwiazdkowym hotelu z widokiem z dachu na miasto.
Do tego jeszcze najpopularniejsza restauracja we Lwowie – Restauracja Baczewskich w której przystawkę w postaci śledzia płacimy 9 zł, barszcz czerwony z uszkami kosztuje 8,90 zł, cielęcina za 22 zł, na deser kremówka za 8 zł, kawa za 5 zł i domowa nalewka za 3 zł i mamy dwudaniowy obiad z domowym alkoholem, kawą i deserem za 55 zł, a da się zejść znacznie niżej jeśli zamiast cielęciny wybierzemy drób. Do zestawienia i tak nie były brane najdroższe pozycje w kartach zarówno w Polsce jak i we Lwowie.
Ekskluzywne restauracje we Lwowie wciąż są nawet 4-razy tańsze, niż ten sam standard w Gdańsku. Prawdę mówiąc są nawet tańsze niż niewielki Tarnów gdzie w Soprano za śledzia płacimy 22 zł, zupa z dyni kosztuje 16 zł, noga z gęsi wyceniona jest na 44 zł do tego deser czekoladowy za 18 zł, lampka najtańszego wina za 12 zł i wraz z kawą dobijamy do 130 zł. Jak ktoś chce to będąc we Lwowie może przecież iść sobie do Premiery i za obiad z przystawkami i deserem nie wyda nawet 20 zł. Tylko po co?
Świetne zestawienie :) Mam jeszcze jednak pytanie – jakie restauracje są najlepsze, aby skosztować kuchni lwowskiej (tj. ukraińskiej, żydowskiej czy ormiańskiej)?
Nie gustujemy w lokalnej kuchni więc omijamy tego typu miejsca w sumie poza Restauracją Baczewskich i Głodnym Mikołajem, który warto odwiedzić.