Gruzja, kraj położony na pograniczu Europy i Azji, słynie nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale również z wyrobów kulinarnych. Wiele osób, które podróżują do Gruzji zastanawia się czy z Gruzji można przywieźć ser. Czy wolno przywozić sery z Gruzji do Polski i Unii Europejskiej? Sprawdźmy to!
Gruzja słynie z produkcji serów takich jak na przykład różne rodzaje sera imeretyńskiego, ser guda, kalti czy sulguni. Wiele z nich znaazło uznanie wśród polskich turystów. Dlatego też wiele osób pragnie przywieźć ser z Gruzji. Czy można to zrobić?
Przewóz produktów spożywczych między krajami podlega różnym przepisom sanitarnym, zdrowotnym oraz celnym. Dlatego przed próbą przywożenia sera z Gruzji warto zastanowić się nad możliwością przywiezienia sera. Czy wolno przywieźć ser? Nie.
Przy bezpośredniej podróży między Gruzją, a Polską lub innym krajem Unii Europejskiej nie wolno przewozić jakichkolwiek produktów zawierających mleko, a więc również serów które produkowane są na mleku.
Tradycyjne gruzińskie sery, takie jak sulguni czy imeruli, są często cenione przez miłośników kuchni z różnych stron świata ale niestety jeśli chcemy kosztować gruzińskich serów to musimy obejść się tym co uda nam się skosztować na miejscu. Przywóz sera do Polski lub innych krajów Unii Europejskiej jest zabroniony.
Sytuacja może wyglądać nieco inaczej w przypadku podróży z Gruzji do krajów, które nie należą do Unii Europejskiej. W tym przypadku warto sprawdzić na oficjalnych stronach przepisy dotyczące możliwości wwozu produktów mlecznych do danego kraju.
Podsumowanie: czy z Gruzji wolno przywozić ser do Polski? Przywożenie sera z Gruzji może stanowić nie tylko wyzwanie logistyczne, ale przede wszystkim prawne. Przewożenie produktów mlecznych spoza krajów Unii Europejskiej jest zabronione, więc sera z Gruzji przywozić nie wolno.
Polecamy również: