Wielkanocne święcenie pokarmów to jeden z bardziej popularnych wielkanocnych zwyczajów w Polsce. Wiele osób zastanawia się czy w innych krajach również wierni wybierają się z święconką. W których krajach święci się pokarmy na Wielkanoc? Czy święcenie pokarmów jest tylko w Polsce?
Polska święconka składa się z jajek, baranka, soli, chleba, wędliny, chrzanu, miodu, pieprzu i baby wielkanocnej. Tutaj przeczytacie pełną listę produktów, które wkłada się do święconki w Wielką Sobotę. Czy z podobnym zestawem produktów do święcenia idzie się też w innych krajach?
Ze święconką chodzi się przede wszystkim w naszym kraju. Zwyczaj ten praktykowany jest też przez imigrantów z Polski w Stanach Zjednoczonych, UK i Irlandii, Belgii czy w Holandii, którzy chcą zachować tradycje wyniesione w domach w swoich lokalnych kościołach rzymskokatolickich.
Święcenie jest jednak przede wszystkim tradycją kultywowaną w Polsce. W innych krajach Europy zwyczaj znany jest w obszarach zamieszkałych przez społeczność rzymskokatolicką ale kultywowany jest w niewielu miejscach.
Mamy z nim do czynienia w Austrii w Styrii i Karyntii, a także we Włoszech w rejonie Południowego Tyrolu, a także w Niemczech w Bawarii. Święcenia odbywają się też tam gdzie mieszka ludność polska czyli na przykład w Wilnie na Litwie czy też we Lwowie, gdzie tradycję święcenia pokarmów od Polaków zamieszkujących przez lata Lwów przejęły też pokolenia prawosławnych wyznawców.
W pozostałych krajach Europy i wielu innych miejscach na świecie tradycja święcenia pokarmów w Wielką Sobotę nie jest powszechnie praktykowana.
Warto przeczytać również: