Coperto we Włoszech. Co to jest, ile kosztuje i jak go uniknąć?

Zwiedzając różne zakątki świata możemy spotkać się ze zwyczajami, których nie znamy z naszego kraju. Nawet jeżdżąc po Europie zdarzają się takie rzeczy, jednym z nich jest coperto we Włoszech. Wiele osób planujących pierwszą wizytę we Włoszech zastanawia się co to jest coperto we Włoszech. Co to za opłata? Czy coperto jest tym samym co napiwek? Ile wynosi i jak go nie płacić? Oto najważniejsze informacje dotyczące opłaty coperto w restauracji.

Co to jest coperto?


Niektórzy jadący do Włoch po otrzymaniu rachunku dostrzegają dodatkową opłatę coperto. Czym jest coperto we Włoszech? Coperto we Włoszech to dodatkowa opłata mająca obejmować “sztućce, szklanki, obrus, serwetki” czy inne dodatkowe usługi albo podawany chleb. Krótko mówiąc coperto to opłata za nakrycie oraz obsługę stołu. Opłata ta doliczana jest praktycznie wszędzie we Włoszech jeśli decydujemy się na siedzenie przy stoliku.

By coperto mogło być naliczane informacja o jego wysokości musi być wyraźnie podana i dostępna jeszcze przed złożeniem zamówienia. Reguluje to artykuł 180 dekretu królewskiego z 6 maja 1940 roku (Regio Decreto 6 maggio 1940, n. 635). Jeśli informacje o coperto nie były podane do wiadomości klientów mamy prawo odmówić wniesienia tej opłaty.

Coperto nie jest regulowane konkretnymi odrębnymi przepisami prawa krajowego dotyczącego wyłącznie samej opłaty coperto. W regionie Lacjum istnieje lokalny przepis regulujący coperto w myśl którego doliczanie coperto jest nielegalne w Rzymie i w Lacjum.

Artykuł 16 ustęp 2 ustawy nr 21 z dnia 29 listopada 2006 roku w jasny sposób zabrania doliczania coperto:

zabronione jest pobieranie dodatkowych kosztów za usługę, opłatę za pokrycie, napoje i wszystko inne, co nie zostało ujęte w publicznej ofercie i wyraźnie reklamowane w samej ofercie

Tutaj restauratorzy próbują uciec od naliczania “coperto” i nazywać dodatkową opłatę inaczej na przykład za chleb. Czasem w innych regionach kraju można spotkać restauracje, które nie doliczają coperto ale jest to rzadkość. Sieciowe kawiarnie, burgerownie i niektóre restauracje nie mają coperto, generalnie jednak nikt nie chce dobrowolnie rezygnować z darmowego zarobku.

Ile wynosi coperto we Włoszech w 2025 roku


W przeciwieństwie do opłaty turystycznej, coperto nie jest uregulowane prawnie – restauracje same ustalają jego wysokość. Nie ma konkretnej wysokości coperto we Włoszech. Wysokość coperto we Włoszech zależy zwykle od klasy restauracji do której się udajemy. W tańszych lokalach wyniesie około 2-3 EUR, w lokalach wyższej klasy około 5 EUR.

Coperto będzie też wyższe w turystycznych restauracjach w miejscach takich jak Wenecja czy Mediolan, a niższe na prowincji i z daleka od turystycznych ulic.

Jak nie płacić coperto we Włoszech?

W turystycznych pułapkach, które nie udostępniły wysokości coperto do wiadomości klienta możemy legalnie nie zapłacić coperto. W innym przypadku nie mamy wyjścia i coperto zapłacimy jeśli skorzystaliśmy z nakrycia. Sposobem na to by nie płacić coperto jest więc albo wzięcie potraw na wynos w przypadku restauracji, a w przypadku kawiarni spożycie napoju przy barze. Na szczęście w nowoczesnych kawiarniach odchodzi się od coperto.

Czy coperto we Włoszech to napiwek?

Nie, ale ze względu na wysokie koszty coperto wiele osób decyduje się na rezygnację z dawania napiwku w restauracjach we Włoszech i w sumie trudno im się dziwić, zwłaszcza w przypadkach w których coperto w jasny sposób jest po prostu wykorzystywane do podniesienia zysku restauracji.

Podsumowując: coperto we Włoszech to dodatkowa opłata za nakrycie stołu, doliczana w większości restauracji czy kawiarni w różnych regionach kraju. W Rzymie i Lacjum coperto jest zabronione przez lokalne przepisy, a w innych regionach kosztuje zwykle od 2 do 5 EUR, czasem nieco więcej w restauracjach wyższej klasy.

Najlepszym sposobem na uniknięcie coperto jest zamawianie jedzenia na wynos lub korzystanie z kawiarni bez stolików.