Przepis na pączki domowe. Jak zrobić według starego przepisu?

Zbliżający się Tłusty Czwartek to tradycyjnie dzień w którym Polacy szaleją za pączkami. Pozamykane kawiarnie i restauracje sprawiają, że w tym roku nie wszędzie uda się je kupić. Pączki można jednak zrobić samemu według starego sprawdzonego przedwojennego przepisu. Jak wygląda przepis na szybkie pączki na drożdżach? Oto stary łatwy przepis na domowe pączki z którego korzystały nasze babcie. Oto blisko 100 letni przepis.

 

Szukając przedwojennych starych, sprawdzonych i łatwych przepisów na pączki udaliśmy się do sprawdzonej książki czyli do dobrze znanej publikacji Uniwersalna Książka Kucharska wydanej we Lwowie przed wojną. “Uniwersalna książka kucharska: z ilustracjami i kolorowemi tablicami: odznaczona na wystawach higjenicznych w Warszawie w roku 1910 i 1926: przeszło 2.200 skromnych i wytwornych przepisów gospodarskich i kuchennych z uwzględnieniem niezbędnych warunków odpowiedniej diety, codziennej higjeny oraz kuchni jarskiej” to prawdziwa skarbnica przedwojennych przepisów.
 
Oto przedwojenny przepis na pączki z którego korzystały nasze babcie we Lwowie i nie tylko.

 


Przepis na przedwojenne pączki drożdżowe parzone

Składniki:
1 kg mąki
1,25 litra mleka
ćwierć funta drożdży (funt zwyczajny = 0,5 kg)
12 żółtek
pół funta cukru
pół laski wanilii
skórka pomarańczowa
pół funta masła klarowanego
smalec do smażenia
 
Sposób przygotowania:
1. Pół kilograma mąki rozmieszać z litrem wrzącego mleka i rozmieszać na gładką masę. Do ostudzonego ciasta dodać drożdże rozrobione wcześniej w 0,25 litra ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia
2. 12 żółtek ubić z cukrem, wanilią i skórką pomarańczową. “Gdy rozczyn się ruszy wlać do niej jaja, dosypać jeszcze pół klgr. mąki, dodać pół ft. klarowanego masła”. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
3. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość palca, powycinać niewielkie pączki za pomocą blaszanej foremki. Tak przygotowane ciasto nadziewać konfiturami i zawinięte pączki odstawić do wyrośnięcia.
4. Pączki smażyć na rozgrzanym smalcu na wolnym ogniu. Posypać cukrem.
 
Istnieje jeszcze inny prosty przepis na pączki, który opisujemy przy okazji przedwojennego przepisu na faworki.

 
Polecamy również: