Polacy uwielbiają wyjazd do Chorwacji. Przy okazji wakacji warto coś zjeść. Co zjeść w Chorwacji? Jakich dań kuchni chorwackiej warto spróbować jadąc do Chorwacji na przykład do Dubrownika? Oto lista dań kuchni chorwackiej, które koniecznie trzeba zjeść w Chorwacji lub dowolnym innym zakątku kraju!
Ser z wyspy Pag (Paški sir)
Wyspa Pag to jedno z ciekawszych miejsc w Chorwacji, które kusi nie tylko widokami czy plażami, ale także jedzeniem. To tu produkowany jest słynny owczy paski ser. Paski ser to najsłynniejszy chorwacki ser. Ser dojrzewa w okresie od 2 do 18 miesięcy. Paski ser to twardy i słonawy ser. Na szczęście ser jest szeroko dostępny na przykład również w supermarketach.
Ražnjići
Jadąc do Chorwacji można skosztować popularnego na Bałkanach dania grillowanego. Ražnjići to mięso wieprzowe lub drobiowe podawane w formie grillowanego szaszłyka. Szaszłyk podawany jest na chlebku lub z grillowanymi warzywami lub też z frytkami.
Žganci
Žganci to danie znane w Słowenii i Chorwacji, a także w niektórych rejonach we Włoszech. Czym jest? Potrawa przygotowana jest z mąki (najczęściej gryczanej ale także kukurydzianej czy też mieszanki różnych gatunków), a także oleju i soli. Powstałą masę gotuje się na wolnym ogniu i serwuje ze słoniną, skwarkami, miodem lub jogurtem.
Zagorski štrukli
Zagorski štrukli to danie pochodzące z okolic chorwackiej stolicy. W skrócie jest to po prostu ciasto z najróżniejszymi rodzajami nadzienia podawane jako danie gotowane lub pieczone. Rozwałkowane ciasto nadziewane jest nadziewane wybranym rodzajem nadzienia i pieczone ze śmietaną lub gotowane.
Međimurska gibanica
Czas na słodkości – međimurska gibanica to ciasto z ciasta francuskiego przekładane nadzieniem serowym, orzechowym, jabłkowym i makowym. Ciasto pochodzi z regionu Međimurje w Chorwacji ale popularne jest też na całych Bałkanach.
Ćevapčići
Ćevapčići to kolejne danie znane na całych Bałkanach i kolejna pozycja, którą warto zjeść w Chorwacji ale także w Serbii, Bośni czy Czarnogórze i Słowenii. Danie podobne jest nieco do kebaba – powstaje z mieszanki mielonego lub siekanego mięsa smażonego na grillu. Do przygotowania mieszanki wykorzystuje się najróżniejsze mięso od wołowiny przez jagnięcinę czy wieprzowinę. Danie serwowane jest z sosem lub ajwarem, kwaśną śmietaną lub cebulą.
Brudet
Było mięso w Chorwacji, czas na ryby. Brudet to wywar rybny wywodzący się z Dalmacji i Istrii. Wywar przygotowuje się z mięsa kilku gatunków ryb duszonych z pomidorami i cebulą z mieszanką wina białego lub czerwonego, a czasem octem. Wywar podawany jest z chlebem tostowym lub polentą.
Buzara
Kolejna propozycja do zjedzenia w Chorwacji to coś dla fanów owoców morza. Langustynka serwowana jest z oliwą, czosnkiem, winem i okruchami chleba. Sekretem do przygotowania dania jest to, by nie mieszać składników w trakcie duszenia.
Fritule
Fritule to chorwackie danie dla fanów słodkości. To nic innego jak chorwackie pączki najczęściej nadziewane z nadzieniem rumowym z rodzynkami i skórką cytrynową. Przekąska przygotowywana jest głównie jako słodycze na święta Bożego Narodzenia.
Peka
Tradycyjna chorwacka peka to danie najczęściej z jagnięciny przygotowane w oryginalny bałkański sposób – pod żeliwną pokrywą w rozżarzonym piecu. Danie serwowane jest najczęściej z ziemniakami, a czasem także z owocami morza.
Pasticada
Kolejne danie mięsne, które warto zjeść w Chorwacji to pasticada czyli duszona wołowina serwowana w sosie słodko kwaśnym. Mięso duszone jest z cebulą, pietruszką, winem, suszonymi śliwkami, a wcześniej marynowane jest w occie. Mięso serwuje się z gnocchi lub rzadziej z makaronem.
Soparnik
Danie pochodzące z Dalmacji chronione jest jako niematerialnego dziedzictwo narodowe Chorwacji. Cienko rozwałkowane ciasto z mąki i wody nadziewa się cebulą i pietruszką, a następnie piecze w piecu lub piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Crni rižot
Jedno z ciekawszych dań chorwackiej kuchni, które warto zjeść w Chorwacji to czarne risotto. Risotto jest czarne z powodu wykorzystania tuszu kałamarnicy. Poza oryginalną barwą w składzie znajdziemy kalmary lub mątwę, a także białe wino, czosnek i ryż. Uwaga: czarne risotto barwi język i usta.
Trufle istryjskie
W kuchni chorwackiej poza prostymi i tanimi daniami znajdziemy też coś ciekawszego i bardziej wyrafinowanego. Istria słynie z produkcji trufli czyli jednych z najdroższych grzybów świata. W menu lepszych restauracji warto więc poszukać wszelkich dań przygotowanych z dodatkiem lokalnego specjału.
Owoce morza i ryby
Owoce morza i świeże ryby to coś na co natrafimy na każdym wybrzeżu, nie inaczej jest w Chorwacji. Kuchnia chorwacka obficie wykorzystuje najróżniejsze gatunki ryb serwowane w różnych postaciach od smażonych po duszone. Fani owoców morza też będą zadowoleni z wyjazdu do Chorwacji.
Warto przeczytać również: