11 dań które trzeba zjeść i spróbować w Turcji! Co warto?

Kebab, pide czy lahmacun to dania, które kojarzą się z wakacjami w Turcji. WIelu polaków zastanawia się jaich dań kuchni tureckiej warto spróbować jadąc na wakacje do Turcji? Oto lista dań kuchni tureckiej, które koniecznie trzeba zjeść lecąc na Riwierę Turecką albo do Stambułu. Co zjeść w Turcji? Czego spróbować w Turcji? Oto nasze propozycje.

 


Baklava


 

Baklava to bogate i słodkie ciasto wykonane z warstw ciasta phyllo wypełnionych posiekanymi orzechami i nasączonych syropem cukrowym lub miodem. Jest to popularny deser na całym Bliskim Wschodzie i południowo-wschodniej Europie, ale mówi się, że pochodzi z Turcji. Istnieją setki różnych odmian baklavy, więc na pewno będziesz w stanie znaleźć taką, która przypadnie Ci do gustu. Uwaga: deser jest bardzo słodki!

 


Kebaby

 
Czym jest kebab nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Warto jednak podkreślić, że w Turcji kebaby są nieco inne niż te znane z bud w Polsce. Kebaby są podstawą kuchni tureckiej. Grillowane mięsa są zwykle podawane na ryżu lub kaszy bulgur i uzupełnione warzywami, takimi jak pomidory, cebula i papryka. Najpopularniejsze rodzaje kebabów to kurczak (tavuk), jagnięcina (kuzu) i wołowina (kostki), ale jest też kilka opcji wegetariańskich.

 


Dolma

 
Dolma to danie wykonane z nadziewanych liści winogron, ale termin ten może również odnosić się do innych rodzajów nadziewanych warzyw, takich jak bakłażan, cukinia lub kabaczek. Nadzienie jest zwykle wykonane z ryżu, ziół, mielonego mięsa i przypraw. Dolma jest zazwyczaj podawana jako przystawka lub danie dodatkowe, ale może być również spożywana jako danie główne.

 


Kawa po turecku


 
Kawa po turecku to rodzaj niefiltrowanej kawy, którą przyrządza się poprzez gotowanie zmielonych ziaren kawy w wodzie. Następnie wlewa się ją do małych filiżanek zwanych “finjan” i podaje z cukrem. Mówi się, że kawa po turecku powstała w Imperium Osmańskim i do dziś jest ważną częścią tureckiej kultury. Jeśli szukasz autentycznych wrażeń z picia kawy po turecku, pamiętaj, aby zamówić ją przynajmniej raz, gdy będziesz w tym kraju.

 


Pide


 
Pide, nazywana również pizzą turecką, to tradycyjne danie kuchni tureckiej, które składa się z cienkiego, płaskiego ciasta, na które zazwyczaj nakłada się ser, mięso i warzywa. Jest często podawane jako danie główne lub jako przekąska. Pide może być zrobiona z białej lub pełnoziarnistej mąki, a ciasto jest zwykle na zakwasie. Pide zwykle piecze się w piecu opalanym drewnem, ale można je też upiec w zwykłym piekarniku. Często podaje się je z jogurtem, sosem czosnkowym lub pomidorowym.

 


Lahmacun


 
Lahmacun to tradycyjne danie kuchni tureckiej, które składa się z płaskiego chleba z dodatkiem przyprawionego mięsa i warzyw. Zazwyczaj podaje się ją jako danie główne, ale można ją też jeść jako przekąskę lub przystawkę.

 
Słowo “lahmacun” pochodzi od arabskich słów “lahm” (mięso) i “acun” (płaski chleb), co dosłownie oznacza “mięso na płaskim chlebie”. Lahmacun tradycyjnie przyrządza się z jagnięciny lub wołowiny, ale można też użyć kurczaka lub indyka. Mięso jest drobno mielone, a następnie mieszane z przyprawami, takimi jak kminek, papryka, czosnek, sól i pieprz.

 


Menemen


 

Menemen to turecka potrawa z jajek, pomidorów, papryki i cebuli. Zazwyczaj podaje się ją na śniadanie lub brunch, ale można ją również spożywać o każdej porze dnia. Danie jest obfite i sycące, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Menemen jest prosty w przygotowaniu i można go łatwo dostosować do własnych upodobań

 


Köfte


 
Köfte to rodzaj tureckich klopsików, które zwykle robi się z mielonej jagnięciny lub wołowiny. Słowo “köfte” pochodzi od tureckiego czasownika “kofta”, który oznacza “zmielić”. Köfte to popularne danie w Turcji i często jest podawane jako danie główne z ryżem lub bulgurem. Można je również podawać jako meze lub przystawkę.

 
Köfte zazwyczaj przyrządza się z mielonej jagnięciny lub wołowiny, choć popularne są też köfte z kurczaka i ryby. Mięso miesza się z cebulą, bułką tartą, pietruszką i przyprawami, takimi jak kminek i papryka.

 


Gözleme


 
Gözleme to turecka potrawa z płaskiego chleba (yufka) wypełnionego różnymi dodatkami. Tradycyjnie gotuje się ją nad ogniem z drewna, na sac (okrągłej metalowej kratce). Ciasto na chleb jest wyrabiane ręcznie i cienko wałkowane.

 


Simit


 
Simit to turecka potrawa składająca się z krążka chleba pokrytego ziarnami sezamu. Jest często spożywane jako przekąska lub na śniadanie i może być podawane z różnymi dodatkami, takimi jak ser, dżem czy miód. Simit jest również popularny w innych krajach Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej.

 


Manti


 
Manti to tradycyjne danie tureckie, które składa się z małych, ręcznie robionych pierożków. Pierożki są zwykle wypełnione mieloną jagnięciną lub wołowiną i podawane z jogurtem i sosem pomidorowym. Manti można też przygotować z nadzieniem wegetariańskim, np. z ziemniaków lub sera. Manti jest zwykle podawane jako danie główne

 
Polecamy również: