Kiedy najlepiej jechać do Splitu? Kiedy na wczasy do Splitu?

Split, położony nad pięknym Adriatykiem w Chorwacji, to popularny cel wycieczek wśród wielu podróżników z Polski. Wiele osób zastanawia się kiedy najlepiej jechać do Splitu. Kiedy w Splicie jest najlepiej? Kiedy jechać do Splitu? Kiedy odwiedzić Split? Sprawdźmy to!

 
Wiele osób zastanawia się kiedy najlepiej jechać do Splitu. Który okres w roku jest najlepszym okresem na wakacje w Splicie? Krótko mówiąc najlepszym czasem na wyjazd do Splitu jest okres między majem a wrześniem. W tym okresie temperatura powietrza jest najwyższa, a pogoda najlepsza. To też sezon wakacyjny więc otwarte są wszystkie restauracje i atrakcje, które zamykają się po sezonie.
 
Kiedy w Splicie pogoda jest najlepsza? Średnio najcieplejszym okresem w Splicie w ciągu roku są dni na przełomie lipca i sierpnia gdy temperatura sięga nawet 32 stopni Celsjusza. Najcieplejszy okres w Splicie to zaś średnio dni od 17 czerwca do 8 września.
 
Miesiące lipiec i sierpień to najbardziej ruchliwe miesiące w Splitcie, ponieważ w tym czasie trwają wakacje szkolne w Europie, a wiele rodzin wyjeżdża na urlop. W związku z tym, hotele i plaże są bardziej zatłoczone, a ceny zdecydowanie wzrastają. Jeśli chcesz uniknąć tłumów i trochę oszczędzić najlepiej wybrać się do Splitu z początkiem czerwca lub na samym początku września.
 
Jeśli chcesz zobaczyć kulturalne i historyczne atrakcje Splitu, najlepszym okresem jest maj i wrzesień. W tym czasie temperatury nie są tak wysokie jak w szczycie sezonu, ceny są wyższe, a tłumów jest mniej
 
Czy warto jechać do Splitu poza sezonem? Split jest zwykle zimny i deszczowy, a wiele atrakcji czy lokali jest zamknięta po sezonie. Jeśli chcemy oszczędzić i ominąć tłumy to najlepiej jechać albo w maju, albo w czerwcu albo na samym początku września.
 
Podsumowanie: kiedy najlepiej jechać do Splitu w Chorwacji? Split najlepiej odwiedzić od maja do września, a jeśli chcemy mieć gwarancję najlepszej pogody to idealny okres to przełom lipca i sierpnia.

 
Polecamy również: