Dla wielu osób wizyta w restauracji to coś więcej niż tylko chęć spożycia dużego i taniego posiłku w stylu schabowego. To nie tylko uczta dla smaku ale też zdecydowanie lepsze warunki i kultura. Wiele osób zastanawia się co to jest fine dining. Na czym polega fine dining?
Na czym polega fine dinign? Co to jest fine dining? Fine dining to restauracje eleganckie, które oferują wyższy poziom obsługi oraz zdecydowanie wyższy poziom kulinarnych doznań. Zwykle są droższe od zwykłych lokali, ale w czasach galopującej inflacji różnice w cenach wcale nie są już aż tak wysokie. W wielu fine diningowych restauracjach w Polsce lunch zjemy nawet poniżej 100 PLN, a obiad poniżej 200 PLN.
Wykwintne restauracje obsługiwane są przez dobrze wyszkoloną kadrę kelnerską, a za dania odpowiadają zwykle znani szefowie kuchni, często oferujący autorskie zestawy degustacyjne i firmujący kartę dań swoim nazwiskiem. Również kadra barmańska i sommelierzy stoją tu na wyższym poziomie.
W restauracji typu fine dining nie chodzi tylko o to, by napełnić żołądek. Dania, niezależnie czy z menu a’la carte czy wśród zestawów degustacyjnych, są podawane w kreatywny i elegancki sposób. Można spodziewać się też wyższej jakości składników takich jak wyselekcjonowane gatunki mięs i owoców morza, lepszej klasy zastawy stołowej czy sztućców, a także wyposażenia samego lokalu. Zachowanie obsługi jest tu zdecydowanie bardziej skupione na gościach – w wypadku jakichkolwiek problemów goście nie zostają bez pomocy, a napoje uzupełniane są na bieżąco.
Jednym z mitów dotyczących restauracji typu fine dining jest to, że serwują one tylko menu degustacyjne. Owszem, są miejsca w których możliwe jest spożycie tylko zestawu degustacyjnego ale w wielu miejscach serwowane jest również menu a’la carte, często specjalne menu lunchowe czy też afternoon tea.
Często w fine diningowych restauracjach, chociaż w Polsce jeszcze niezbyt często, obowiązuje dresscode. W niektórych ogranicza się tylko do tego, by goście nie zakładali obuwia z odsłoniętymi częściami stóp oraz nosili spodnie przynajmniej za kolano, ale są też miejsca w których obowiązują bardziej formalne reguły.
Fine dining wymaga też etykiety i kultury. Goście mogą być proszeni o to, by ich dzieci również zachowywały się w sposób odpowiedni dla miejsca. W wielu bardziej popularnych lokalach konieczne jest dokonywanie rezerwacji z odpowiednim wyprzedzeniem, a wejście z ulicy jest praktycznie niemożliwe.
Za jednego z prekursorów fine diningu uważany jest francuski restaurator Antoine Beauvilliers, który jako pierwszy wprowadził elegancki wystrój, przeszkoloną kadrę kelnerską oraz wyszukane dania lepsze niż oferowała konkurencja.
Fine dining to najwyższy poziom kulinarnego luksusu, gdzie wyrafinowane menu, elegancka atmosfera i niezwykłe doświadczenie są głównymi cechami. To wyjątkowe podejście do jedzenia, które cieszy się dużą popularnością wśród osób poszukujących wyjątkowych i niezapomnianych przyjemności kulinarnej podróży. Powyżej fine diningu wymienić można już tylko private dining na przykład w specjalnie wydzielonych ku temu częściach wyszukanych restauracji.
Polecamy również: