Szukając dobrych restauracji we Lwowie zawsze staramy się wybierać w miejsca, których nie znają turyści z Polski bo takie lokale charakteryzują się zwykle znacznie wyższym standardem. Kolejnym potwierdzeniem tej tezy jest restauracja Red Pepper we Lwowie. Kilka kroków od Pasażu Hausmana przemianowanym dziś na Pasaż Krzywa Lipa przy ul. 3 Maja też dziś zwanej już inaczej działa restauracja z kuchnią włoską, pizzą, kuchnią tajską, sushi oraz owocami morza.
Lokal przy dawnej “lwowskiej Wall Street” czyli ul. 3 Maja 5 zdecydowanie rzuca się w oczy. Parter budynku podzielono między oddział Lwowskiej Manufaktury Czekolady i restaurację Red Papper. W witrynie lokalu wystawione jest akwarium z małżami oraz homarami. Uwagę zwraca estetyczne logo, a ładnie urządzone wnętrze sprawia, że aż chce się tu wejść. Po wejściu do restauracji wita nas przestronne, jasne wnętrze w nowoczesnym i gustownym stylu. Stoliki rozstawione są w głównej stali przy barze i mniejszej sali po lewej stronie lokalu. Jeśli wydaje Wam się tłoczno to warto wybrać się na piętro, które również zajmuje restauracja.
Red Pepper – menu i ceny
Nieliczni Polacy, którzy dotarli do Red Papper w internetowych komentarzach uznają to miejsce za “drogą” restaurację. Możecie więc mieć gwarancję, że klientela odwiedzająca lokal stoi na wysokim poziomie. Nie ma tu weekendowych polskich turystów zgrywających we Lwowie panów świata, nie ma też klienteli z niższych grup społecznych. Jest spokojnie i z klasą, a dobre wrażenie dopełnia profesjonalna obsługa. Kelnerzy nie narzucają się swoją obecnością, jednocześnie na kartę, rachunek czy podanie zamówienia nie trzeba czekać wieczności.
Menu Red Papper jest – nawet jak na Lwów – bardzo bogate. Serwowane są tu specjały kuchni włoskiej w postaci przystawek, dań głównych, makaronów oraz pizzy. Są sałatki, śniadania oraz zupy. Są zupy azjatyckie oraz dania z woka, a także ryby i owoce morza oraz sushi. Ceny? Niskie.
Za śniadanie w postaci omletu płacimy tylko 50 UAH, 65 UAH kosztuje śniadanie z jajkami, salami i sałatą. W tej samej cenie naleśniki z serem mascarpone. Przystawki też są tanie. Mule w winie lub sosie pomidorowym za 135 UAH, foie gras z jabłkiem i sosem jeżynowym za 270 UAH, carpaccio z łososia za 185 UAH, deska wędlin (szynka parmeńska, salami pepperoni, salami Milano, suszone pomidory i oliwki) za 179 UAH, deska serów (pleśniowy Dor-Blue, Gouda, Mozzarella i parmezan oraz orzechy, winogrona i pomidory koktajlowe) za 195 UAH, kawior i awokado za 115 UAH.
W ofercie jest pokaźna ilość najróżniejszych zup. Najtańsza Minestrone już za 60 UAH, krem z dyni za 70 UAH, z brokułów i szpinaku za 75 UAH, krem z pomidorów z szynką parmńską za 89 UAH. Najdroższa jest oczywiście zupa Bouillabaisse – 175 UAH.
Sałatki też nie są drogie. Grecka za 125 UAH, Cezar z kurczakiem za 145 UAH (z łososiem za 210, z krewetkami za 220 UAH), sałatka z Guacamole za 145 UAH. Sałatek w menu Red Pepper jest aż 15, więc nie ma sensu podawanie ich cen. W lokalu serwowana jest też pizza. W karcie jest ponad 20 pozycji. Od 85 UA za zwykłą Margaritę do 180 UAH za pizzę z szynką parmeńską, Mozzarellą, parmezanem, rukolą i pomidorami koktajlowymi czy 185 UAH za pizzę z łososiem i kaparami. Każda pizza waży około pół kilograma. W raze czego można skomponować swoją własną z bogatej gamy blisko 30 różnych dodatków.
W Red Pepper za spaghetti Bolognese płacimy 105 UAH, 185 UAH za makaron z łososiem, 110 za Carbonarę. Do wyboru trzy różne rodzaje makaronu. Specjalnością zakładu jest podobno makaron z owocami morza w winie za 200 UAH. Filet z kurczaka z grillowanym ananasem wyceniono na 140 UAH, stek z tuńczyka za 325 UAH, pół grillowanej kaczki kosztuje 460 UAH, a stek wieprzowy z pomidorami koktajlowymi 165 UAH.
Tańsze są dania kuchni azjatyckiej. Kurczak słodko-kwaśny za 120 UAH, cielęcina z makaronem za 140 UAH, krewetki za 180 UAH. Azjatyckie zupy od 45 do 110 UAH. Za homara płacimy 1400 UAH. Desery też nie są drogie. Od 45 UAH za Creme Brulee do 78 UAH za specjalność zakładu w postaci sernika. W karcie jest też cały sernik ważący 1200 gramów za 550 UAH. Kawa latte za 58 UAH, kakao za 25 UAH, najróżniejsze rodzaje herbat po 65 UAH za duży dzbanek. Warto dodać, że herbaty podawane są z zapalonym podgrzewaczem tak, by nie wystygły zbyt szybko.
Pokaźna jest oferta świeżo wyciskanych soków. Dostępne są pomarańcze (80 UAH), grejpfruty (114 UAH), cytryny (30 UAH), ananas (155 UAH), jabłko (64 UAH) marchew (67 UAH), marchew z jabłkiem (64 UAH), seler (30 UAH), dynia (60 UAH) oraz najróżniejsze mieszanki również po 63 UAH, a także shake i smoothie po 70 UAH.
Red Pepper posiada bogatą ofertę koktajli w tym m.in. Sex on the beach za 90 UAH, Mojito za 140, B-52 za 110 UAH i grzane wino za 59 UAH. Najtańsza wódka Neminoff po 35 UAH za 50-tkę. Whisky Jameson za 85 UAH, Bacardi za 64 UAH za 50-tkę. Najtańsze piwo za 35 UAH, a wino po Rosso Castelnouovo za 40, Chianti Ruffino za 75 UAH, a butelka Fragolino za 345.
Podsumowanie
Restauracja Red Pepper we Lwowie to jeden z najlepszych lokali, jakie mieliśmy okazję odwiedzić. Bogata oferta smacznych dań, profesjonalna obsługa, położenie w niewielkiej odległości od centrum, jednocześnie z dala od większego ruchu turystycznego sprawiają, że jest to miejsce godne polecenia – spokojne i dość wytworne. Restauracja wkrótce trafi na wysoką pozycję w przygotowywanym zestawieniu najlepszych restauracji we Lwowie.
Red Pepper to kolejna dobra restauracja w tym rejonie lepsza jednak od Krzywej Lipy w dawnym Pasażu Hausmana. W Red Pepper udało nam się nawet… zapłacić w innej walucie, niż hrywny po całkiem korzystnym kursie. Jedyną wadą lokalu jest to, że podawane tu porcje są mniejsze niż w innych restauracjach z wyższej półki takich jak Szkocka, Valentino czy Terrazza, ale mimo to umieszczamy Red Pepper w gronie najlepszych restauracji we Lwowie. Knajpa czynna jest od 10 do 23 czyli od 9 do 22 naszego czasu. W środku nie można palić, ale latem rozstawiany jest ogródek przed wejściem. Można oczywiście płacić kartą.
Polecamy również: